Ha passat molt temps des que el 1688 el monjo benedictí Dom Pérignon experimentés probablement els primers vins escumosos ecològics en produir-se una segona fermentació natural a les seves ampolles de l’Abadia de Hautvillers, situada a la regió de la Champagne, França. Descobreix Eco-Vinum y la seva nova proposta.

ECO-VINUM

Aquests vins escumosos que són avui elaborats per l’anomenat mètode champenoise o tradicional han aconseguit una gran acceptació fins i tot fama a nivell mundial.

Elaborat en altres parts del món, el “xampany” ha de passar a denominar-se d’una altra manera. Tal és el cas a Espanya del “CAVA”, que, dins del seu propi Consell Regulador, ha de complir amb uns requisits de procedència diversa, composició, mètode d’elaboració, tipologia i qualitats específiques.

Un producte nacional, de producció no sempre ecològica, que davant d’una immensa demanda i l’exigència de baixos preus per part del mercat interior i exterior, ha estat injustament jutjat per les seves gammes més baixes, que es van oblidar del concepte de l’origen i el terrer. Afortunadament, cal dir que hi ha elaboradors de caves de gran qualitat entre els productors de les més de 250.000 milions d’ampolles que s’elaboren anualment.

Davant d’aquesta motivació, com una aposta pel territori i la qualitat, el Consell Regulador DO Penedès va diferenciar el passat any 2014 els seus escumosos sota la denominació “CLÀSSIC PENEDÈS”. Aquests escumosos han de complir amb criteris bàsics com: ser 100% ecològics a partir de la verema 2017, haver passat a “reserva” més de 15 mesos des de l’addició del tiratge fins al seu degollament, i trobar-se exclusivament a la regió vitícola del Penedès.  

El seu reglament estableix que ha de constar l’anyada de la verema en la seva etiqueta i recull l’opció del mètode d’elaboració ancestral com aquell vi escumós que en tot el procés d’elaboració només es fermenten sucres provinents del propi raïm i en cap cas s’afegeix sucre exogen al raïm que s’ha utilitzat per a l’elaboració del seu vi base.

Una aposta per l’origen que ja han adoptat 14 cellers amb una producció que supera les 500.000 ampolles de Clàssic Penedès: Albet i Noya, Maria Font Puig (Celler Can Morral del Molí), Colet Viticultors, Finca Avinyó (Clos Lentiscus) Puig-Romeu 2000, Masia Colomé, Mas Bertran Viticultors, Can Gallego Viticultors (Mas dels Clavers), Cellers Torre del Veguer, Mas Comtal, Loxarel, Addaia Celler, Mas Bonans, At Roca.

Exquisits en qualsevol moment, tot i que tradicionalment els hem associat als àpats festius i de celebració, no oblidem que també hi ha un escumós Clàssic Penedès Ecològic per a la nostra taula o per gaudir de les seves bombolles sense més.

ESPAI PATROCINAT PER: Vinum Nature, Organic Wine Fairs & Guides 

Autor: Pablo Chamorro, director de Vinum Nature / Ecomundis

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Octubre 2020