Disruptors endocrins (EDC endocrine disrupting chemicals) és el nom que s’assigna el 1991, durant una conferència internacional als EEUU que va reunir científics de diversos àmbits, per anomenar un conjunt de substàncies químiques sintètiques, sota l’efecte de les quals s’havien observat i documentat, des de mitjans del s. XX, els trastorns i problemes que patien els animals salvatges en diferents indrets del planeta.

Mamífers, aus, peixos, amfibis, rèptils i invertebrats presentaven una notable pèrdua de la capacitat reproductiva, malformacions en òrgans sexuals, mortaldats massives, i disminució del sistema immunològic.

Des del 1999, la Comissió Europea ha finançat centenars d’estudis i projectes d’investigació, als quals hem d’afegir la gran quantitat d’estudis internacionals realitzats en molts d’altres països.  I, malgrat que, segons els experts, gairebé a diari, noves publicacions adverteixen sobre aquests compostos químics, les mesures de la CE per reduir la exposició a EDC  s’han vist paralitzades per la pressió del lobby de la industria química, entre d’altres motius.

“Les mesures de la CE per reduir la exposició a EDC s’han vist paralitzades per la pressió del lobby de la indústria química”

Finalment sembla ser que tota la informació dels anomenats estudis queda reservada a la comunitat científica. Afortunadament, alguns dels nostres reconeguts científics internacionals, com el Dr. Nicolás Olea, catedràtic de la Universidad de Granada, o com el Dr. Miquel Porta, catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona, estan portant a terme un treball de divulgació, en àmbits científics i no científics, dels seus estudis, amb la finalitat d’arribar a un públic més ampli. Aquests estudis demostren que els mateixos efectes que es van començar a veure en la fauna, porten temps donant-se en els humans:

-Danys en el sistema reproductor masculí: criptorquídia (no descens testicular), hipospadia  (malformacions del penis), i reducció de la qualitat del semen.

-Danys en el sistema reproductor femení: pubertat precoç, reducció de la fecunditat, avortaments espontanis, síndrome dels ovaris poliquístics, endometriosis i fibroides uterins, parts prematurs, baix pes dels bebès en néixer i danys congènits, entre d’altres.

-Càncer en òrgans hormono-depenents: mama, pròstata, testicles i tiroides.

-Danys dels sistema neurològic: dèficit d’atenció, reducció del coeficient intel·lectual.

-Malalties metabòliques: síndrome metabòlic, diabetis i obesitat.

-Desordres del sistema neuroimmunològic: síndrome de fatiga crònica, fibromialgia i esclerosis múltiple.

Salut-Geo-ambiental Disruptors-EndocrinslEl nostre sistema endocrí és un complex sistema de comunicacions que regula funcions vitals de l’organisme, inclús l’embrionari, i està estretament lligat amb els sistemes nerviós i immune. Els EDC tenen la capacitat d’alterar-lo, actuen a dosis molt baixes, però també molt variables, podent tenir uns efectes a dosis mínimes i d’altres a dosis més grans.

En el proper article parlarem d’on es troben aquestes substàncies químiques y quines mesures podem prendre per reduir-ne l’exposició.

Llegir Part II