Soria Natural, S.A., empresa líder a Espanya en medicina natural, homeopatia, fitoteràpia, dietètica i alimentació ecològica i natural.

Antonio Esteban, Talavera la Real, Badajoz (1943). Perit Industrial, polifacètic per la seva creativitat i tenacitat, que el 1982 va decidir mimetitzar amb la natura i adaptar-s’hi per crear productes benefactors i saludables per a tots nosaltres.

Bio Eco Actual
On és l’equilibri entre el progrés i el respecte pel planeta? ¿No seria més profitós per a la humanitat adaptar-se a la natura i deixar fluir en lloc d’anar en contra?

Antonio Esteban
No tinc cap dubte que el progrés seriós i real hauria de passar per adaptar-se a la natura en lloc d’anar contra ella. N’estic absolutament convençut. Encara que entenc que no és fàcil, crec que si tots els diners que s’inverteixen en investigació, en comptes de dirigir-se a desenvolupar químics que matin animals i que destrossin la natura, etc. se centrés en què és el que podem fer per no destruir-la i seguir-nos desenvolupant des del màxim respecte a l’entorn, el resultat seria si més no acceptable. Des del punt de vista de la rendibilitat, almenys seria raonable.

Bio Eco Actual
Les passejades amb el teu pare recol·lectant plantes medicinals van ser aquesta base de coneixement “natural” que et va transmetre, què en recordes d’aquell temps que segueixis aplicant avui en el teu dia a dia?

Antonio Esteban
Possiblement, la recomanació del meu pare que deia: «Sempre cal fer les coses ben fetes». És una màxima que intento, almenys, aplicar cada dia.

“O et mous i avances o et passen per davant”

Bio Eco Actual
Vas ser pioner a Europa en plantar ginseng, quina valoració ens en pots fer?

Antonio Esteban
Ja portem deu anys amb el ginseng. Des de l’any 2004. A dia d’avui cal seguir fent esforços. Els rendiments de la plantació són baixíssims encara però seguim amb l’esperança, amb la il·lusió, que en pocs anys més -a mig termini- la plantació sigui rendible. De moment no ho és però tenim motius per pensar que a mitjà termini pugui començar a ser-ho.

Bio Eco Actual
Soria Natural disposa de 380 hectàrees de cultiu ecològic propi, amb més de 70 espècies diferents de plantes, que creixen en les proximitats del naixement del riu Duero. Quin paper juguen aquí el clima i la biodiversitat?

Antonio Esteban
En el clima sorià tenim l’enorme sort de, pràcticament, no tenir plagues. No sé el que passarà ara amb el canvi climàtic i si la temperatura mitjana s’eleva però, fins ara, l’hivern ens ha mantingut allunyats de tot tipus de plagues, per tant no ens dóna cap problema. Només hem tingut, en molt pocs casos, una mica de pugó que simplement amb l’all i l’ortiga es soluciona.

Bio Eco Actual
La inversió de Soria Natural en Investigació i Desenvolupament és una de les claus del seu èxit?

Antonio Esteban
Sense cap dubte. Cal avançar. O et mous i avances o et passen per davant. Per lo qual, la investigació ens permet seguir avançant, seguir endavant i anar obrint noves possibilitats sobre productes fitoterapèutics, sobre aliments especials, etc. És per això que no en tinc cap dubte que és fonamental la inversió en Investigació i Desenvolupament.

Bio Eco Actual
Cap a on estan evolucionant els Herbolaris?

Antonio Esteban
Els que estan en mans de gent amb iniciativa, els que realment estan en mans de gent d’empresa, han evolucionat molt. S’estan obrint sobretot cap a la venda de productes ecològics, inclosos aliments que no són vegetals. I no només això, també estan entrant en el món de la bellesa i lògicament estan ampliant les seves possibilitats de negoci i estan avançant bé. El clàssic negoci d’algú que ho munta perquè està avorrit, aquest tendeix a morir. El futur passa per diversificar, obrir noves línies de negoci, introduir les noves formes de venda i nous productes.