Aquest dimarts 3 de febrer ha tingut lloc a l’Escola Bressol Municipal de Sant Cebrià de Vallalta la presentació de la tercera edició del Premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica.

Aquest premi està organitzat per l’Associació Vida Sana i la Generalitat de Catalunya a través del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, el Departament d’Ensenyament i el Departament de Territori i Sostenibilitat. També compta amb la col·laboració de l’editorial Graó i de la XESC (Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya).

L’objectiu del premi és fomentar el coneixement de l’agricultura i l’alimentació ecològica als centres educatius, així com reconèixer la tasca educativa dels docents.

Acabem de finalitzar el Decenni de les Nacions Unides de l’Educació per al Desenvolupament Sostenible (2005-2014) que planteja el desig d’integrar els principis, valors i pràctiques del desenvolupament sostenible en totes les facetes de l’educació i l’aprenentatge.

En aquest marc de referència, i en un treball de coresponsabilitat entre diferents administracions i entitats, va néixer el Premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica adreçat als centres d’educació infantil, primària i secundària i també educació especial que ara és troba en la seva tercera edició.

El treball amb els horts escolars ecològics i l’alimentació ecològica ha esdevingut al llarg dels darrers anys una proposta que s’ha incorporat a molts projectes educatius de centre i, a hores d’ara, s’ha convertit en una peça important en els processos d’ensenyament i aprenentatge de l’alumnat de moltes escoles de tota Catalunya.

Aquests Premis volen ser un aparador que permeti:

– Donar a conèixer les iniciatives i la bona feina que fan els centres educatius del nostre territori.

– Incentivar tant als docents com a l’alumnat a tirar endavant l’hort escolar dins l’escola.

– Crear una base de dades col·laborativa amb activitats i projectes on l’hort i l’alimentació escolar ecològica en són els protagonistes.

– Fer un reconeixement a la tasca educativa del professorat.

– Convertir-se en un amplificador dels valors ecològics i de consum que van més enllà de l’aula.

– Premiar les bones pràctiques o pràctiques preferents que fomentin una educació compartida entre família i l’escola, estimulant la regeneració del compromís familiar davant l’educació.

presentacio premi HortsL’Escola Bressol Municipal El Rial va guanyar el primer premi de l’edició anterior amb el projecte “L’acte alimentari”. Es tracta d’un projecte que engloba els aliments, el procés culinari, l’acompanyament de l’acte alimentari, així com la difusió, l’educació i la prevenció dels bons hàbits alimentaris.

El projecte es fonamenta en una alimentació saludable i ecològica de temporada i proximitat. El 95 % dels aliments que s’utilitzen a la cuina són de producció ecològica.

La presentació ha comptat amb la presencia de la senyora Antonia Benítez, alcaldessa de Sant Cebrià de Vallalta, la senyora Sandra Ruiz, directora de l’escola El Rial, el senyor Miquel Molins, Director General d’Agricultura i Ramaderia del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, el senyor Joan Gumbert, Subdirector d’Innovació, Formació i Orientació del Departament d’Ensenyament i la senyora Montse Escutia, secretaria general de l’Associació Vida Sana… entre altres membres del projecte educatiu premiat.

El Director General d’Agricultura i Ramaderia ha anunciat durant l’acte que per aquesta nova edició dels premis l’import econòmic d’aquests pujarà un 65% respecte a la darrera edició, concretant-se de la següent manera:

1er premi: 1.250 euros
2on premi: 1.000 euros
3er premi: 750 euros.

És de destacar com una aportació econòmica com aquesta és aprofitada per les escoles guanyadores fins al últim cèntim en millora de la proposta educativa basada en l’hort i la cuina  escolar.

Des d’avui i fins el 7 d’abril tots els centres educatius interessats a participar poden omplir el formulari online amb les dades del seu projecte tal com s’indica a las bases que trobaran a la web del Projecte Mamaterra www.mamaterra.info/ca/premi.html.

Més informació: www.mamaterra.info