Arturo Larena Larena, Madrid (1962), director d’EFEverde i EFEfuturo, Premi Nacional de Periodisme Ambiental 2005 i de la Fundació BBVA a la conservació de la biodiversitat. Referent a Espanya del periodisme mediambiental i científic. Va ser president de l’Associació de Periodisme Ambiental. Ha impulsat des de fa més de 15 anys els programes d’especialització de joves periodistes ambientals de la Fundació EFE. Mestre de FNPI.

Bio Eco Actual
Els nostres Parcs Nacionals, quinze en total, constitueixen un actiu de valor incalculable, quin missatge se’ls pot enviar des del periodisme als poders fàctics?

Arturo Larena
Els Parcs Nacionals són el millor aparador de la Marca Espanya en matèria mediambiental, no només per la varietat dels ecosistemes que representen i per la biodiversitat que alberguen, sinó per la seva importància com a element impulsor de l’economia i l’ocupació sostenible o el turisme de qualitat en els territoris on s’ubiquen. El model de gestió posat en marxa durant tots aquests anys, a més, ha servit com a exemple per a altres països, sobretot a Llatinoamèrica.

Assolir aquesta situació no ha estat fàcil, ja que sovint aquest tipus d’espais eren vistos com un element limitant del desenvolupament. Avui, en base a una adequada política de comunicació i de diàleg amb les poblacions i els diferents actors implicats, els Parcs Nacionals són vistos i valorats molt positivament. A més els parcs formen part de la Xarxa Natura 2000 de la UE, la més gran xarxa mundial d’espais protegits, amb la divulgació de la qual estem especialment implicats des de EFEverde en col·laboració amb la UE. Per tant la societat, els ciutadans, hem d’exigir als nostres representants un compromís clar per a la millora i, per què no, l’ampliació de l’actual xarxa.

“La millor vacuna contra els adoctrinaments és l’educació, la cultura i la reflexió”

Bio Eco Actual
Com afectarà al medi ambient el Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversió que negocia la Unió Europea amb els Estats Units (TTIP)?

Arturo Larena
Tot i que no sóc expert en economia, és clar que anem a un món cada vegada més globalitzat, però la globalització no només hauria de servir per facilitar el flux de mercaderies i negocis, sinó per igualar, per dalt, en obligacions i drets socioambientals a organitzacions, països i empreses.

Mentre els productes de determinats països siguin més competitius per no incorporar les obligacions ambientals, socials o sanitàries dels països més desenvolupats, estarem abocats a una societat més desigual, menys respectuosa amb el nostre planeta i en definitiva, ens estarem enganyant a nosaltres mateixos.

Bio Eco Actual
Multinacionals i governs segueixen tunejant el planeta amb polítiques d’explotació, caldrà una revolució social en les actituds diàries de consum per frenar aquest continuisme de polítiques equivocades?

Arturo Larena
Els ciutadans tenim un gran poder, ja sigui com a consumidors en les decisions que prenem contínuament quan adquirim qualsevol producte, com cada quatre anys quan votem. Malauradament  no sempre en som conscients. Reflexionar i prendre decisions motivades sobre els productes que comprem pot fer canviar determinades polítiques empresarials. Igualment reivindicar que els nostres polítics, representants al cap i a la fi de la voluntat popular, implementin amb més intensitat les polítiques ambientals en totes les disciplines, perquè no s’ha d’oblidar que el medi ambient és una qüestió transversal que afecta tot.

Bio Eco Actual
Les trampes hi són… conductes de consum desmesurat d’una banda i educació materialista de l’altre. Aquesta polarització social confon als més joves, caldrà retrocedir per avançar i valorar la naturalesa com ho feien els nostres avantpassats?

Arturo Larena
Vivim en una societat cada vegada més materialista, en la que l’important és tenir i acumular, però en paral·lel s’estan produint moviments molt interessants de tornada a una vida més en harmonia amb la natura però sense renunciar als avenços propis del segle en el que ens ha tocat viure. Perquè les societats avancin és fonamental la cultura i l’educació. La millor vacuna contra els adoctrinaments és l’educació, la cultura i la reflexió.

Per això a EFEverde tractem d’aportar el nostre granet de sorra amb informació honesta i de qualitat, donant veu a tots els sectors del medi ambient, de manera que els ciutadans comptin amb la millor informació possible per prendre decisions motives. En aquest sentit tractem de fer la informació i el periodisme que la societat vulgui que existeixi.