Enric Cortinas

El Congrés ha aprovat aquest novembre passat la nova Llei de Parcs Nacionals que permetrà la caça dins d’aquestes reserves naturals fins el 2020. Aquesta mesura ha estat aprovada pel govern del PP amb el rebuig d’organitzacions ecologistes i d’alguns grups de l’oposició.

Aquesta norma permet que els propietaris de finques privades dins dels parcs puguin seguir organitzant caceres amb fins comercials. La nova llei està dissenyada per substituir la norma de 2007, que actualment regula els 15 parcs nacionals existents a Espanya. El seu objectiu teòric és “la conservació dels parcs” i la seva xarxa, així com la “coordinació i col·laboració” entre Govern central i comunitats autònomes, que són les que tenen les competències de gestió exclusives.

Per a la majoria d’organitzacions ecologistes aquesta llei és un nou retrocés en matèria de conservació a Espanya, i es posa en risc la protecció que oferien els parcs nacionals. Aquestes organitzacions consideren que no té sentit que la nova llei deixi sense efecte la prohibició de determinades activitats en els parcs nacionals establerta en la llei de parcs nacionals de l’any 2007, que donava un termini de 10 anys per l’eradicació de la caça (i altres activitats) en aquests espais.

parques nacionales 1

Segons algunes organitzacions ecologistes, aquest canvi es deu al fet que el Govern central vol atendre les peticions dels propietaris privats del Parc Nacional de Cabañeros, entre Toledo i Ciudad Real, on durant aquest mes d’octubre ja s’han tancat algunes de les rutes de senderisme més visitades per dur a terme “monterías” privades. Allà tenen finques privades empresaris com Els Albertos o Alejandro Aznar.

Amb aquest canvi les caceres seran legals en els Parc Nacionals, i seran més freqüents “errors” com el succeït fa uns dies a Castella – La Manxa, on es va matar un linx per trets en una cacera de guineus.

Aquesta Llei també permet noves activitats que poden tenir impactes ambientals importants, com la navegació, el vol sense motor, les explotacions i extraccions mineres, d’hidrocarburs, àrids i pedreres o la tala amb fins comercials. Fins i tot en alguns casos permet edificar dins de les reserves.

parques nacionalesObrir la caça i altres activitats en els parcs nacionals no té cap sentit. Els Parcs Nacionals haurien de ser santuaris de natura, pel que representen, per la seva importància i perquè som responsables de la seva conservació. Una societat que es respecti hauria de garantir que la naturalesa tingui un refugi, i els Parcs Nacionals eren aquest refugi. Per això, s’ha de retirar aquesta llei, per la defensa del bé común.