El consum responsable ha de promoure un model de producció que permeti millorar les condicions de vida dels éssers humans, la sostenibilitat ambiental i el respecte als altres animals.

Al llarg de la Història, els éssers humans hem creat un model de desenvolupament basat en l’explotació de les altres espècies, ens hem beneficiat dels altres animals com si només fossin recursos posats a la nostra disposició. Els hem emprat per vestir-nos, alimentar-nos, transportar pes, llaurar els nostres camps, fer experiments científics (o pseudo científics) i, fins i tot, per divertir-nos frívolament…

En ple S. XXI, hem evolucionat prou com per poder raonar moralment i decidir deixar d’infligir patiment als altres habitants del Planeta, ja que disposem de múltiples alternatives que resulten, no tan sols més ètiques, sinó més efectives i sostenibles que l’explotació animal.

“El veganisme és molt més que una dieta, és una actitud davant la vida”

Un canvi en la nostra presa de decisions diàries pot ajudar a evitar els innumerables sofriments als animals. Per exemple, un acte tan quotidià i, aparentment innocent, com menjar-se un bistec de carn, comporta costos ambientals ocults molt greus però, qui en paga el preu més car són els animals destinats a l’abastiment de mercats. Si canviem alguns dels nostres hàbits quotidians podem salvar milers de vides.

consumo responsableEl veganisme és un plantejament moral a partir del qual hom vol viure guardant respecte a tots els animals, prescindint del consum de productes obtinguts a través del seu ús, explotació o mort. Els vegans evitem el consum de tots els aliments d’origen animal: carn, peix, ous, làctics, mel.

Per alimentar-nos podem substituir tots aquests ingredients de la cuina tradicional per alternatives vegetals. Qualsevol recepta del nostre patrimoni culinari pot transformar-se en vegana.

Tanmateix, el veganisme és molt més que una dieta, és una actitud davant la vida. Per coherència, els vegans tampoc utilitzen pell o llana, ni cosmètics experimentats en animals, etc. ja que no és necessari.

Si t’has plantejat fer-te vegà, potser et preguntaràs el següent:

Què menjar?
Cada dia és més fàcil trobar alternatives veganes a les botigues de queviures i restaurants. Hi ha més possibilitats de les que a priori hom pot imaginar, també ecològiques.

Com obtenir proteïnes?
Els llegums són la font de proteïnes vegetals més assequible de la nostra cuina. El tofu és un derivat de la soja que s’empra per elaborar hamburgueses, embotits i succedanis dels derivats làctics.

Com calçar-se?
Materials com el cautxú i la fibra vegetal ofereixen possibilitats per confeccionar calçat de qualitat i sostenible, prescindint del cuir, una matèria prima amb costos ambientals i ètics molt elevats.

Quins productes cosmètics puc utilitzar?
L’etiquetatge d’alguns productes cosmètics especifica que el producte no ha estat testat en animals i que la seva composició és 100% vegetal, altrament, la cosmètica ecològica és molt recomanable per evitar components que puguin provocar-nos efectes no desitjats.