Kunugi, empresa especialitzada en la importació i comercialització de minerals, fòssils i meteorits.

Rafael Arquillo Villalobos, Barcelona (1965), pioner a mostrar al gran públic que un mineral és més que una pedra. Coneixedor de la mineralogia, la gemmologia i la cristal·lografia, disciplines necessàries per identificar i conèixer els minerals i les gemmes.

Bio Eco Actual
Des de quan l’home en la història de la humanitat utilitza minerals i quins són els més preuats?

Rafael Arquillo
Les primeres eines que van utilitzar els nostres predecessors ja es construïen amb roques i minerals ajudant -el seu ús- a l’avanç progressiu de l’evolució humana. Or, plata i diamants han estat sempre minerals de gran interès des de temps immemorials, ja els romans explotaven algunes conegudes mines d’or a Espanya, i tot i que aquests encara tenen un gran valor, s’han anat afegint altres minerals – tàntal, wolframi, beril·li, gal·li, per a usos d’aliatges o bé com a elements imprescindibles en alta tecnologia i d’ús diari, com la telefonia mòbil.

Bio Eco Actual
Poden determinats minerals oferir benestar per a la nostra salut?

Rafael Arquillo
Òbviament, l’ús de minerals com quars, shungita, i altres, així com algunes de les seves manufactures s’estan aplicant en diferents teràpies, sobretot les naturals. El seu ús està cada vegada més estès.

Bio Eco Actual
Hauríem de tenir més respecte pel sòl que trepitgem i valorar que moltes pedres que podem sostenir amb la nostra mà tenen fins a 4.000 milions d’anys?

Rafael Arquillo
Cada vegada hi ha més consciència social i més respecte per la naturalesa, no podem ni hem de infravalorar el procés de formació d’aquests minerals, tot i que cada vegada hi ha més cultura mineralògica.

Bio Eco Actual
Hi ha tradició col·leccionista de fòssils i minerals a Espanya?

Rafael Arquillo
Sí que hi ha tradició mineralògica a Espanya, disposem d’excel·lents col·leccions particulars molt importants a nivell mundial i també algunes col·leccions d’organismes oficials / museus amb exemplars històrics de gran valor mineralògic.

Bio Eco Actual
Has tingut a les mans algun mineral desconegut provinent d’un altre planeta?

Rafael Arquillo
És pràcticament impossible disposar de minerals d’altres planetes- algun lunar-, però sí que disposem de minerals procedents de l’exterior del nostre planeta, preferentment meteorits, encara que aquests estan compostos de materials coneguts, són molt curiosos per la seva raresa i estranys per la seva casual caiguda , així com per la dificultat de trobar-los un cop han topat a la Terra.

Bio Eco Actual
Proveeixes a museus, però en concret què els subministres?

Rafael Arquillo
Si, hem subministrat alguns exemplars minerals a diferents museus, així com una magnífica col·lecció de Meteorits de Namíbia que a dia d’avui forma part d’un famós museu nacional.

Bio Eco Actual
Quin és el fòssil més estrany que ha passat per les teves mans?

Rafael Arquillo
Per sort i després de tants anys en la professió i abans a l’afició, per les meves mans han passat magnífics exemplars, tant de minerals com de fòssils. A la Xina he pogut contemplar un magnífic exemplar de Tyranosaurus en un estat semi-complert.

Bio Eco Actual
Amb la troballa dels fòssils podem saber quins llocs habitats avui van ser fons marins?

Rafael Arquillo
Per descomptat, devem molt als estudis de Paleontologia, en el coneixement de com era el globus terrestre on vivim. Tota aquesta informació ens diu que efectivament, molts llocs on avui realitzem la nostra vida diària, estaven coberts per mar. Imagina que abans pràcticament tots els continents que avui coneixem com a tals, estaven units -Pangea- per tant el mar cobria la resta i de manera més immensa. També podem saber l’alimentació dels animals que habitaven en aquesta era, com vivien, com es van extingir, i quin llegat ens han deixat a la Terra, així com les catàstrofes naturals que han esdevingut al planeta.

Bio Eco Actual
Quins són els fòssils més comuns de l’era Paleozoica i de la Mesozoica?

Rafael Arquillo
En l’era Paleozoica que va començar fa uns 540 milions d’anys, van germinar infinitat d’éssers vius, Ammonites, Nautiloides, Trilobites, Falgueres, que segurament tots hem pogut contemplar en algun museu o col·lecció, però durant l’Era Secundària o Mesozoica, van proliferar i van regnar els Dinosaures. Va començar fa uns 250 milions d’anys.