Associació de Naturalistes de Girona 20/04/2015
Tret d’inici de la campanya contra el malbaratament alimentari “El Valor dels Aliments”.

La campanya, impulsada per la Fundació ENT, l’Associació Naturalistes de Girona i Espai Ambiental, es realitza a nivell de Catalunya i té per objectiu sensibilitzar la població sobre el malbaratament alimentari. La seva primera activitat es va realitzar el dia 16 d’abril, a Girona.

Cada any es llencen a Catalunya més de 250.000 tones d’aliments, fet que suposa un gran malbaratament de recursos naturals i importants pèrdues econòmiques. Aquest és el mal que la campanya impulsada per aquestes tres entitats pretenen posar de relleu i denunciar.

Amb la voluntat que surtin a la llum les causes del malbaratament alimentari, relacionades amb la pèrdua de valor ambiental, cultural i econòmic dels aliments, treballaran en la sensibilització de la població sobre la importància que l’aprofitament dels recursos. El tipus de consum que fem, el malbaratament alimentari i, sobretot, la pèrdua de valor dels aliments serien la causa subjacent d’aquesta problemàtica.

Per als col·lectius impulsors, és important comprendre el valor dels aliments:

Ambiental: perquè s’utilitzen molts recursos per produir-los (aigua, adobs, maquinària) i quan es llencen esdevenen un residu que cal gestionar.

Cultural i social: perquè els aliments (cultivar-los, cuinar-los, menjar-los) són al centre de la cultura i de la identitat dels pobles. En moments de crisi com l’actual, els aliments també tenen un valor social important.

Econòmic: perquè el consum d’aliments és una de les principals despeses econòmiques de les famílies, que a més ajuda a sostenir el sector agroalimentari. El malbaratament d’aliments suposa una pèrdua de centenars de milers d’euros a l’any a Catalunya.

Informació, formació, àpats populars i estímul de les bones pràctiques a nivell professional

Amb la finalitat de lluitar contra el malbaratament alimentari, les tres entitats han obert un espai web (www.elvalordelsaliments.cat) que s’anirà omplint de dades i continguts a mesura que avanci la campanya. També s’hi anunciaran les diferents activitats i accions que es duran a terme.

Les activitats emmarcades dins la campanya van des de l’impuls de circuit estable d’aprofitament solidari d’excedents del petit comerç gironí, a xerrades divulgatives sobre el valor dels aliments per a les entitats que ho demanin, formació sobre prevenció del malbaratament al sector de l’Hostaleria de Girona, àpats d’aprofitament i espigolades.

El valor dels aliments a Girona

L’Associació de Naturalistes de Girona fa temps que treballa sobre la problemàtica del malbaratament alimentari. En els anys precedents han destacat les accions realitzades a través de la campanya La Manduca no Caduca, que van consistir principalment en Jornades d’Aprofitament, amb àpats populars, xerrades, concursos i altres activitats obertes. En la campanya d’enguany les accions arribaran a més sectors, i sortiran també del marc de la ciutat per estendre’s per les comarques gironines.

Així doncs es preveuen dos àpats d’aprofitament:

– 17/05 Esmorzar popular dins el la Marxa Popular del Montgrí organitzada pel Festival Ítaca, a Torroella de Montgrí.
– 06/06 Dinar de sobrats a Banyoles, dins les activitats del mes del Consum Responsable organitzat per l’associació Limnos.

Una altra activitat, específica per a Hostaleria, consistirà en una formació professional per promoure les bones pràctiques d’aprofitament i sostenibilitat d’aquest sector, a través d’un curs organitzat conjuntament amb l’Associació d’Hostaleria de Girona.

Pel que fa als comerços, a més d’implicar-los en les recollides per als àpats populars i tallers de la campanya, s’estudiarà la manera d’anar implantant circuits d’aprofitament estables que evitin el malbaratament dels descarts comercials.

La darrera de les activitats serà una espigolada, o sigui, una recollida de fruites o verdures que són comestibles però que l’agricultor no pot vendre degut a la sobreproducció, a que s’han deformat, perquè tenen alguna petita tara o simplement, perquè no arriben a la mida correcta per ser venudes.

La primera activitat, un taller d’aprofitament d’aliments a la UdG

valor alimentsLa primera activitat ha tingut lloc aquest mateix dijous a la Universitat de Girona, on l’Associació Naturalistes de Girona ha impartit un taller d’aprofitament d’aliments en el marc de la I Jornada del Pla UdG Saludable (http://ow.ly/LqtMU).

El taller d’aprofitament s’ha realitzat amb descarts (aliments que han perdut el seu valor comercial), del petit comerç gironí, recollits pels activistes de l’Associació de Naturalistes de Girona. La formadora, Mercè Alabarce de l’Associació Menjadors Ecològics, ha ensenyat tot un seguit de receptes per no haver de llençar menjar, i treure’n partit d’una manera sana. També ha parlat de com consumir per evitar promoure l’economia que es basa en produir grans quantitats, amb elevats costos ambientals, per acabar llençant gairebé una tercera part de la producció.

Els aliments que no s’hagin utilitzat, en bon estat però no comercialitzables, seran donats a l’entitat gironina Escudella Solidària, que ja va participar en els àpats d’aprofitament de la Manduca, i que serà un dels col·laboradors importants del projecte a nivell de Girona.

Més Informació: www.elvalordelsaliments.cat
Article Original: www.naturalistesgirona.org/ca/2-noticies/187-tret-dinici-de-la-campanya-contra-el-malbaratament-alimentari-el-valor-dels-aliments.html