pedro pozas

L’extracció de coltàn, un mineral molt escàs i que és emprat per a ús d’alta tecnologia, ha provocat un llarg conflicte bèl·lic intern a la República Democràtica del Congo, que des de 1997 fins als nostres dies, ha causat més de cinc milions de morts. El control per les mines d’aquest mineral escàs, així com per l’extracció de diamants, ha originat que aquest conflicte durés tants anys i es cobrés tantes morts davant els ulls tancats de la comunitat internacional.

Han existit i existeixen encara veritables episodis de fam en moltes regions d’aquest país que suporta un deute extern gairebé insostenible. No obstant això, és un dels països amb major riquesa, sent “La conca del riu Congo”, la segona selva més important de la terra.

coltan 1

A les muntanyes del parc Nacional Kakuzi Biega, on s’extreu el 80% del Coltàn del món, han acabat amb la vida de centenars de goril·les, perdent per sempre poblacions molt importants per a la supervivència d’aquest simi en perill d’extinció. Per a la declaració de Parc Nacional, es va expulsar tribus indígenes, abandonant-les a la seva sort, sense fer res per elles. Els nens moren de malalties i malnutrició cada dia perquè són incapaços d’aconseguir un hospital millor equipat. Milers de civils han fugit a l’interior de la selva, on s’enfronten a la fam i a les malalties. Ha estat la guerra que més morts ha generat des de la segona guerra mundial, amb mil víctimes mortals diàries.

Els poderosos són els ciutadans del carrer que consumeixen els productes

El nom ‘coltàn‘ ve de l’abreviatura de columbita i tantalita, minerals que conté aquest tipus de roca. D’aquests minerals s’extreu el tàntal i el niobi, utilitzats en diferents indústries d’aparells elèctrics, centrals nuclears, míssils, fibra òptica i altres, encara que la major part de la producció es destina a l’elaboració de condensadors i altres parts dels telèfons mòbils i ordinadors, així com necessaris per a la navegació espacial dels nostres satèl·lits i naus espacials.

L’escalada de preus del coltàn va començar fa relativament poc temps i va tenir a veure amb l’ús de tàntal per a la fabricació de microxips de nova generació que permetien bateries de llarga durada en telèfons mòbils, videojocs i portàtils.

coltan 2

Hem d’emprar tots els nostres coneixements en la tècnica perquè la humanitat avanci, però ho hem de fer amb el respecte a la natura, sense que aquests avenços signifiquin per altra banda destrucció, desolació i mort en l’extracció de matèria primera. És important el respecte al medi ambient, a les poblacions locals i que la recollida del coltàn, no es realitzi amb enfrontaments bèl·lics o destrucció de la biodiversitat. La Comunitat Internacional hauria d’adquirir un Codi de Conducta per impedir el comerç de minerals, fusta o qualsevol altra matèria primera, que provingui de regions en conflicte on no es respecti el fonamental dret: la vida.

El consumidor té la força. Els poderosos són els ciutadans del carrer que consumeixen els productes i per això hem d’exigir que tots els articles de venda inclosos els telèfons mòbils provinguin de mans netes, de coloms de la pau i no de sang, mort i destrucció.

El nostre cor ha de ser sensible al sofriment del món, sensible a cuidar una Terra única en què els nostres fills i les generacions futures tinguin dret a viure de la mateixa manera que nosaltres i per això tenim la responsabilitat de protegir el nostre entorn i els éssers vius que en ell vivim

Autor: Pedro Pozas, director executiu del Projecte Gran Simio – www.simiomobile.com

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here