La contaminació ambiental, l’estrès, els productes químics esterilitzants, la modificació genètica, la destrucció de la fauna i de la flora: l’esterilització dels boscos, l’acidificació de la terra, la contaminació dels ecosistemes fluvials i marins… El nostre planeta és cada vegada més infèrtil. Són fets, són dades i estan avalats per nombrosos estudis científics.

Segons l’últim informe de Nacions Unides sobre la situació demogràfica al món, després de la Conferència del Caire de 1994, la fertilitat va baixar en la majoria de les grans zones del món. Ja el 1994, la fertilitat en el món havia passat, en xifres globals, d’uns 4,5 fills per dona a principis dels anys 70 a uns 3 fills per dona, i el 2014, al voltant de 2,5 fills per dona.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) indica que la infertilitat afecta més de 80 milions de persones a tot el món.

A Espanya, entre un 15% i un 17% de les parelles tenen problemes de reproducció, el que suposa una xifra d’unes 800.000 persones. Segons les dades d’Eurostat, Espanya està entre els últims països d’Europa, al costat de Polònia i Portugal, pel que fa a la taxa de fertilitat, amb 1,3 fills per dona.

D’altra banda, segons un estudi publicat al British Medical Journal, la quantitat mitjana d’espermatozoides masculins ha baixat un 45% en cinquanta anys. A Espanya, els experts asseguren que en les tres últimes dècades s’ha passat d’una mitjana de 336 milions d’espermatozoides per ejaculació a 258 milions en l’actualitat.

Estem envoltats de substàncies tòxiques amb efectes endocrins que ataquen la fertilitat. En aquesta publicació, hem parlat dels disruptors endocrins, que afecten, entre altres coses, al sistema reproductor i de substàncies com el glifosat, component de l’herbicida Roundup de Monsanto que, segons diversos estudis científics, a més de malformacions i càncers, és espermatotòxic. Per què no hi ha lleis i mesures que ens protegeixin d’aquestes substàncies?

La revista The Ecologist, publicava en el seu últim número el monogràfic “Què i qui ataca la fertilitat gaiana? Hi ha un pla eugenèsic global?” El seu director, Pedro Burruezo, ens comentava “Tant temps escrivint sobre pesticides i disruptors hormonals… Al final, em vaig adonar que tots aquests productes tenen una cosa en comú: són esterilitzants. Per què segueixen estant al mercat, llavors? No és casualitat. No hi ha casualitats”.

En aquest sentit i en buscar les causes, és pel que molts al·ludeixen a les anomenades “teories de conspiració eugenista” per les que podria existir un pla per reduir la població. L’eugenèsia, filosofia social formulada per primera vegada el 1865 per Galton, defensa la millora de l’espècie humana mitjançant formes d’intervenció manipulada. Encara que la selecció artificial d’éssers humans ja va ser suggerida per Plató i practicada pels espartans a Grècia, el terme eugenèsia s’ha associat sobretot a l’Alemanya nazi. Però l’eugenèsia va ser una disciplina estudiada a les universitats, recolzada per figures com Graham Bell, Bernard Show o Churchill. El 1910 l’Oficina de Registres Eugenèsics de Nova York va néixer amb fons de l’Institut Carnegie i la fundació Rockefeller. Milers de persones van ser esterilitzades en països democràtics com els EUA i Suècia.

Actualment, Kevin Galalae, autor del llibre Killing us softly, ho ha investigat i manté que des de 1945, els governs han utilitzat mètodes encoberts per limitar els naixements en països desenvolupats i subdesenvolupats.

De totes maneres, com diuen a The Ecologist, al marge de les teories, la veritat és que alguna cosa està passant. Només cal bussejar una mica en la informació i podem trobar estudis científics sobre infinitat de substàncies legals que ens envolten i que consumim, que tenen efectes sobre la nostra fertilitat. Refrescs com la cola redueixen un 30% el nombre d’espermatozoides en els homes. L’oli vegetal bromat (BVO) prohibit a Europa i Japó, és present en multitud de refrescs i begudes energitzants i se sap que produeix alteració en el sistema hormonal i la tiroide. Els aliments cultivats amb plaguicides, sabons, pastes de dents, cosmètics, xampús…, són portadors de substàncies disrruptores endocrines.

Els cultius transgènics com el blat de moro, la soja i el blat causen infertilitat i avortament involuntari en animals i persones. A causa dels pinsos amb OMG s, alguns ramaders han observat que la infertilitat en el bestiar arriba al 50%.

La píndola anticonceptiva té efectes, no només en les usuàries (menopausa precoç,  esterilitat, tumoracions, trombes, obesitat, manca de libido…) sinó també en el medi ambient (diferents estudis científics demostren que la pol·lució química arriba a la fauna de rius i mars). “Els escrits dAlejandra Pope al respecte són molt reveladors”, ens comenta Burruezo, “i això per no parlar dels efectes d’aquest xut hormonal en les aigües: un cop a la cadena tròfica, els anticonceptius hormonals esterilitzen a les femelles i feminitzen als mascles de la fauna aquàtica. En fi, una cosa descomunal…” Els científics ens mostren que la contaminació estrogènica de la píndola és impossible de filtrar a les actuals depuradores d’aigües residuals, de manera que arriba a la fauna de rius i mars. Estudis a la Universitat del País Basc i en diverses universitats britàniques han demostrat que els residus de la píndola anticonceptiva estan provocant la feminització de peixos i mol·luscs.

Altres estudis ens parlen de com les dioxines, productes químics de rebuig que es formen al fer combustió amb altres productes que contenen clor (és el cas del cotó i paper blanquejats, tovallons, paper higiènic o tampons que contenen decolorants, productes de neteja) interactuen i modifiquen gens, afecten a la fertilitat i al sistema neurològic. També se les relaciona amb l’endometriosi, malaltia que afecta, segons estimacions, a prop de 90 milions de dones.

endiometrosis

O el fluor, que entre les múltiples patologies que pot provocar, baixa els nivells de testosterona i la mobilitat i el nombre d’espermatozoides. Aquest residu de la indústria de l’alumini, fins el 1930 es venia com a insecticida. El llibre L’engany del fluor del productor de la BBC Christopher Bryson ofereix dades molt rellevants.

D’altra banda, la tala indiscriminada, els incendis provocats o la plantació d’espècies transgèniques condueixen a esterilitzar la terra. Com porta temps denunciant Josep Pàmies, pagès impulsor de la Dolça Revolució, és molt preocupant que multinacionals com Monsanto, Bayer o Basf … que dominen el món de les llavors transgèniques, tinguin alhora potents indústries farmacèutiques i d’alimentació.

Finalment no podem oblidar l’esterilització cultural, mediàtica i el que assenyala Burruezo, “quelcom més perillós, l’eugenèsia mental. L’article que parla sobre la població alemanya i de quanta gent rebutja la idea de tenir fills… és increïble i molt clarificadora”.

Us convidem a aprofundir més sobre aquest tema.

Més informació a: www.theecologist.net; www.real-agenda.com; www.viacampesina.org
Autora:
Marta Gandarillas – Bio Eco Actual