CCPAE 11/05/2015
CCPAE i Intereco recorden que els aliments ecològics han d’estar certificats.

El Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) i l’Associació Intereco han realitzat un taller d’etiquetatge d’aliments ecològics dirigit a persones consumidores en el marc de la fira BioCultura Barcelona 2015.

Els assistents a l’activitat del passat dijous a la tarda han après a llegir correctament les etiquetes dels aliments ecològics a l’hora que han pogut tastar diversos aliments certificats bio a Catalunya cuinats pel xef Luis Márquez, de l’Associació ‘Ecochef España’.

Ahir a la fira BioCultura, diversos visitants de la fira BioCultura van participar al taller organitzat pel CCPAE i Intereco. L’objectiu de la xerrada, impartida per Cristina Trujillo, tècnica de certificació del Consell, era ensenyar als consumidors a llegir de forma correcta les etiquetes dels aliments ecològics.

Així, la tècnica va explicar que el primer que cal trobar és el segell europeu de producció ecològica, conegut com l’eurofulla, ja que el seu ús és obligatori des del 2010, excepte per a productes importats. A més, tan sols pot utilitzar-se en aliments que continguin almenys un 95% d’ingredients d’origen agrari procedents de la producció ecològica.

Trujillo també va fer referència al segell del CCPAE, reconegut i valorat pel consumidor, i que és optatiu o facultatiu, quan l’europeu és obligatori.

Un taller amenitzat per la degustació

ccpae-intereco-recorden-aliments-ecologics-han-estar-certificats-per-organisme-autoritat-control 02L’explicació a l’entorn de l’etiquetatge dels aliments ecològics ha anat acompanyada d’una degustació de tapes ecològiques preparades pel cuiner Luis Márquez, que pertany a l’Associació ‘Ecochef España’.

Al final de la trobada, s’ha realitzat el sorteig de diversos lots dels productes ecològics de les diferents empreses que han col•laborat amb la degustació.

L’activitat estava patrocinada per ‘Dama de Elaia’, empresa catalana que elabora oli d’oliva verge extra, vinagres i vinagretes ecològics. També ha comptat amb la col·laboració de l’Associació Vida Sana, organitzadora de la fira, que ha cedit l’espai del Showcooking.

“Encara hi ha molts consumidors desinformats sobre els productes ecològics i no els saben distingir dels que no ho són”

Segons el Baròmetre de percepció i consum d’aliments ecològics (Generalitat de Catalunya, 2012), un 57% de la societat catalana és considera poc o gens informada sobre els aliments ecològics, però un 82% confia que el producte certificat com a ecològic realment ho és.

En relació a aquest fet, Daniel Valls, president del CCPAE, considera que “cal continuar amb l’exigència de les auditories anuals i les analítiques que realitzem des de les entitats i organisme de control, perquè comptem amb la credibilitat del consumidor. És cert, però, que encara hi ha molts consumidors desinformats sobre els productes ecològics i no els saben distingir dels que no ho són. Calen campanyes institucionals per donar-los a conèixer i promoure el seu consum”.

Per la seva banda, David Samper, president d’Intereco, explica que “aquest tipus de tallers són molt útils per als consumidors ja que aprenen a entendre les etiquetes i així poden estar segurs que els productes que porten al seu rebost són ecològics i compten amb totes les garanties. En aquest sentit, és fonamental saber que els productes bio sempre han d’estar certificats”.

Què és el CCPAE?

El Consell Català de la Producció Agrària Ecològica és l’autoritat de control encarregada d’auditar i certificar els productes agroalimentaris ecològics d’origen vegetal o animal, transformats o no, obtinguts a Catalunya. ENAC acredita la competència tècnica del Consell per realitzar el control segons el Reglament (CE) 834/2007 i emetre certificats de conformitat. El CCPAE és una corporació de dret públic amb personalitat jurídica pròpia creada per Llei pel Parlament de Catalunya. Les seves finalitats com a entitat són la representació, la defensa i la garantia de la producció agrària ecològica.

Què és Intereco?

Intereco és una associació sense ànim de lucre, fundada el 1999, i formada pels Comitès/Consells de producció ecològica de les comunitats autònomes de l’Estat encarregats del control i certificació d’aquest tipus de producció. Intereco té com a principal objectiu promoure la producció ecològica, i treballar per coordinar els seus membres per optimitzar les seves funcions de control i certificació dels productes ecològics emparats per la legislació europea. L’entitat realitza certificació ecològica d’insums, i recentment han posat en marxa la certificació de la sal i d’establiments de restauració.