IFOAM EU 04/06/2015
IFOAM EU: Necessitem una agenda de creixement orgànic per a Europa.

A la reunió informal d’avui del Consell AGRIFISH a Riga els ministres van tractar com donar suport a un major desenvolupament de l’alimentació i l’agricultura ecològiques a Europa. Un dels objectius era acostar-se a un acord per un dictamen del Consell sobre la proposta de reglament orgànic en la pròxima reunió del Consell el 16 de juny.

El president d’IFOAM EU Christopher Stopes, que va participar juntament amb el director d’IFOAM UE Marc Schlüter, va ser convidat a contribuir al debat.

És un senyal encoratjadora què la Presidència de Letònia dediqui una reunió informal del Consell per discutir el suport a un major desenvolupament del orgànic a Europa. Amb la proposta de regulació actual sobre la taula i l’aplicació de la nova PAC hi ha una oportunitat per establir un marc que faria això possible“, va dir Christopher Stopes. “El que necessitem és una combinació de polítiques intel·ligents i millor suport específic a l’orgànic en tots els estats membres de la UE. Per exemple, mitjançant el suport als agricultors orgànics per la seva negativa a fer servir pesticides ja no castigar-los per la contaminació per traces de productes permesos en l’altre 95% de la producció agrícola“.

Felicitem al Consell per les millores realitzades fins ara en àrees clau de la proposta COM per a un nou reglament. No obstant això, alguns temes crucials estan encara per resoldre, com ara llindars, importacions i controls. No obstant això, el procés de reforma no ha avançat molt pel que fa a la regulació actual: la proposta inicial de la Comissió era inacceptable, mentre que el Consell ha avançat, no ha tingut el temps encara per a millorar el que ja tenim“, ha destacat Stopes.

El punt més difícil per al sector orgànic segueix sent el d’establir llindars de descertificación per pesticides específics que fan als agricultors orgànics responsables dels plaguicides utilitzats en l’agricultura convencional. El sector orgànic Europeu no acceptarà un reglament que inclogui un llindar de descertificació“, va continuar el president Christopher Stopes.

A més, la posició del Consell sobre les importacions – centrada en el compliment complet – seria perjudicial per als països en desenvolupament i afectaria la disponibilitat de productes per a processadors i consumidors de la UE. Els controls anuals obligatoris s’han de mantenir incloses en un enfocament basat en el risc per assegurar la confiança del consumidor en el sistema orgànic. I molt important, instem al Consell a garantir la solidesa tècnica del seu text – a causa del enfocament als punts calents polítics encara falta solidesa en algunes parts – ja que tindrà un profund impacte en la capacitat de les autoritats nacionals, certificadors i operadors orgànics per aplicar-lo correctament“.

Sobre IFOAM EU

IFOAM EU representa més de 160 organitzacions membres a la UE-28, els països candidats a la UE i l’AELC. Les organitzacions membres abasten tota la cadena d’aliments orgànics i més enllà: des dels agricultors i les organitzacions de processadors, minoristes, certificadors, consultors, comerciants i investigadors als òrgans de defensa del medi ambient i dels consumidors.

Més informació sobre IFOAM EU a: www.ifoam-eu.org
Traducció: Montse Mulé – Bio Eco Actual

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here