Lidia-Codina Vegetalia

Les proteïnes són nutrients fonamentals per a la nostra vida, formen el 20% de l’estructura corporal humana i intervenen en moltes activitats de gran importància pel nostre organisme, com el funcionament del cervell o la formació de les defenses. A part de les carns, hi ha alguns aliments vegetals que ens aporten els vuit aminoàcids essencials que formen la proteïna d’alta qualitat.

Un d’ells és el seitàn, un aliment gairebé complet, de gran qualitat i amb un alt contingut en proteïnes: 100 grams de seitàn en contenen un 18%.

EL PROCÉS D’ELABORACIÓ 

asi se hace seitan vegetaliaEl seitàn segueix gaudint d’un procés bàsicament artesanal:

1. Amb la farina de blat es fa una pasta compacta que es va amassant perquè quedi modelable.

2. Comença el procés de rentat, que consisteix en anar-hi afegint aigua a uns 30º amb l’objectiu d’extreure tot el midó i obtenir-ne el gluten.

3. A continuació es fan porcions de la massa de gluten d’uns 200 grams per, posteriorment, convertir-les en boles.

4. Aquestes boles es couen amb un brou molt especial, fet a base d’aigua, salsa de soja (tamari i shoyu), gingebre, alga kombu i alls. Durant el procés de cocció, que dura 1 hora i 45 minuts, s’ha d’anar remenant per tal que les boles de gluten es puguin anar expandint.

5. Tot seguit, es retiren i es deixen refredar, però sense parar de voltejar-les per tal que no perdin el brou que han anat absorbint.

6. Finalment, un cop fredes, cada bola s’acostuma a envasar al buit per a la seva conservació.

LES PROPIETATS

Segurament, no trobaríem cap altre aliment vegetal que mereixi amb més encert el qualificatiu de carn vegetal com el seitàn; i no només pel seu alt contingut en proteïnes, sinó també pel seu color, la seva textura, el seu gust intens i la seva gran consistència.

Pel seu alt contingut en proteïnes és un aliment excel·lent per als esportistes, ja que els ajuda a desenvolupar la seva musculatura. És ideal per als nens, ja que el seu organisme té una gran demanda de proteïnes i també és molt adequat per a les persones que es volen aprimar, els vegetarians i vegans i, en general, per a totes aquelles persones que volen cuidar i millorar la seva salut.

COM PREPARAR-LO

El seitàn és un autèntic camaleó a la cuina, ja que agafa  fàcilment els sabors dels ingredients amb els que és cuinat. Es pot preparar de múltiples maneres: a la planxa, al forn, fregit, arrebossat, guisat, com a farciment, etc.

seitan caviar

(Imatge: ©Vegetalia. Caviar de seitàn amb albergínies)

Autora: Lídia Codina, nutricionista i tècnica de qualitat de Vegetalia – www.vegetalia.com

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here