Vegetalia 30/06/2015
Endolcir la vida amb seny.

Un dels aliments que estan presents de manera excessiva a la nostra dieta, juntament amb la sal, és el sucre. El trobem a la majoria dels nostres plats i aliments i si en prescindim, tenim la sensació que els aliments no tenen el mateix sabor.

Però, és dolent prendre sucre? El nostre cos necessita la seva dosi de dolç per a funcionar correctament, per tant no hi hem de renunciar, senzillament hem de ser conscients de la quantitat que en prenem i de la seva qualitat.

Actualment com a societat consumim massa sucre, que es troba present tant en aliments naturals, com fruites i verdures, com afegit en molts aliments processats -moltes vegades sense ser-ne del tot conscients. Segons l’OMS la quantitat de sucre que hauríem d’ingerir de manera ideal, no hauria de superar el 5% de la nostra aportació calòrica necessària, una quantitat que equivaldria a unes 6 cullerades o 25 g.

Cal tenir també en compte el tipus de sucre que consumim, és a dir, d’on prové i què s’ha fet amb ell. El sucre més popular i utilitzat és el sucre blanc, que s’obté principalment de la canya de sucre o de la remolatxa, i que a l’estar refinat no només perd tots els seus nutrients sinó que a més, disminueix les vitamines i minerals del nostre cos. Per poder metabolitzar el sucre, el nostre organisme necessita els minerals i vitamines que durant el procés de refinament s’han perdut i, per tant, els ha de posar ell. Aquest és tan sols un dels problemes dels sucres refinats, ja que també poden provocar càries, calories, diabetis i sobretot, canvis bruscos en l’estat d’ànim a causa de la ràpida absorció. En ingerir el sucre i assimilar-lo ràpidament es produeix una gran hiperglucèmia, que provoca una gran excitació, seguida d’una hipoglucèmia que comporta una baixa de l’estat físic i mental i que incita a tornar a prendre sucre per tornar a repetir el cicle.

Per poder evitar tot això, si hi ha necessitat de dolç, el podem satisfer amb aliments que contenen sucre de manera natural com fruites, fruits secs o cereals integrals.

I si es necessita un endolcidor, la millor opció és utilitzar aquells que s’han obtingut de manera natural i que no s’han modificat, d’aquesta manera mantenen totes les seves propietats nutricionals i no tenen tants problemes com els sucres refinats. Encara que s’ha de controlar molt el seu consum i fer-ho en petites quantitats per tal d’evitar la hiperglucèmia. Com a alternatives  hi ha:

– Estèvia natural
– Xarop d’atzavara (agave)
– Sucre de canya integral (rapadura, panela) -no confondre’l amb el sucre morè.
– Mel crua
– Melasses de cereals
– Sucre de coco

Descobreix més articles informatius com aquest a: www.vegetalia.com/blog