Sol Natural 21/08/2015
Cereals integrals, l’opció més completa!

Els grans integrals són aquells que conserven totes les parts originals del gra, de manera que tenen més nutrients, vitamines i minerals que els refinats. Descobreix els beneficis de consumir integral!

En primer lloc, què vol dir integral?

Els cereals integrals són aquells que, en el moment de ser consumits, conserven totes les parts originals del gra: segó, germen i endosperma. Per contra, els cereals refinats són aquells als quals se’ls extreu el segó i el germen, conservant només l’endosperma i perdent gran part de nutrients.

Així doncs, el gra sencer està compost per:

Endosperma Gran reserva d’energia

– Hidrats de carboni
– Vitamines B
– Proteïnes

Salvat Protegeix al gra

– Fibra
– Vitamines B
– Minerals
– Proteïnes
– Fito químics

Germen Nodreix al gra

– Vitamines B i E
– Antioxidants
– Minerals
– Fito químics
– Greixos insaturats

Integral vol dir que engreixa menys?

Segur que més d’una vegada has sentit que els aliments integrals engreixen menys, però només es tracta d’un fals mite que ve reforçat pel fet que en les dietes de pèrdua de pes se sol introduir aquest tipus d’aliments. Però no és així. Per exemple, les calories del pa integral són semblants a les del pa blanc. De fet, la seva aportació de greixos és lleument superior.

El que és cert és que el pa integral pot ajudar-te a aprimar, ja que al contenir més fibra cal mastegar-durant més temps, creant una major sensació de sacietat.

Llavors, per què és millor consumir cereals integrals que refinats?

L’avantatge d’escollir aliments elaborats amb cereals integrals és que, en conservar el segó i el germen, contenen més nutrients, vitamines i minerals que els cereals refinats. A més a més de molts beneficis per a la nostra salut!

Sensació de sacietat
Els cereals integrals, sobretot la civada i l’ordi, tenen un alt contingut en fibra (present sobretot a les capes exteriors del gra). La fibra es digereix lentament, de manera que et farà sentir ple / a durant més temps. A més, la fibra ajuda a controlar el sucre en sang, a disminuir el colesterol “dolent” (LDL) i a reduir el risc de càncer de còlon.

Ajuda a la digestió
El gran contingut en fibra fa que els moviments intestinals siguin regulars. D’altra banda, l’àcid làctic present en els grans sencers promou la formació de bacteris “bones” a l’intestí gros. Aquests bacteris ajuden a la digestió i fomenten una millor absorció dels nutrients.

Redueixen el colesterol
Els cereals integrals ajuden al cos a evitar l’absorció del colesterol “dolent”, i en general, redueixen el risc de malalties cardiovasculars.

Regulen el sucre en sang
S’ha demostrat que menjar grans integrals té un efecte protector contra la diabetis del tipus 2, per la qual cosa són una opció magnífica per a les persones que pateixen diabetis o tenen alt risc de diabetis.

Gran font de vitamines del grup B
Finalment, els grans sencers són rics en vitamines B, com la tiamina, la riboflavina i la niacina, totes elles relacionades amb en el metabolisme. A més, contenen àcid fòlic, un tipus de vitamina B que ajuda al nostre cos a formar glòbuls vermells i que resulta fonamental per a la prevenció de defectes congènits en els nadons.

Aliments integrals, millor si són ecològics

Els pesticides, herbicides, etc. se solen acumular en la part exterior del cereal, pel que és millor assegurar-triar aliments ecològics per evitar ingerir restes de productes químics.

Troba més articles com aquest a www.solnatural.cat