pablo isach

Mitjançant la combinació d’aigua, oli i una base alcalina com la sosa o la potassa, és possible produir un sabó ecològic en pastilla com el de tota la vida, com ho feien els nostres avantpassats segles enrere. Aquests ingredients, mitjançant la reacció de saponificació, donen lloc a un sabó pur, sense traces dels ingredients inicialment empleats. Els beneficis indubtables d’aquesta barreja són que tant la sosa i / o potassa, en contacte amb l’oli, donen lloc a una sal de gran eficàcia contra tot tipus de brutícia, el sabó pur.

En els últims anys, han aparegut noves formes de produir sabons que, en lloc d’utilitzar un àlcali, utilitzen un altre ingredient químic que dóna lloc a una barreja sòlida que manca de sabó en la seva composició, ja que no té lloc la saponificació en cap cas. En definitiva, no es tracta d’un sabó natural, encara que d’aparença sí que ho sigui.

Endinsant-nos en aspectes tècnics, per fabricar un sabó natural s’utilitza sosa amb la finalitat d’obtenir sabó sòlid, i potassa, si es vol un sabó tou. Paral·lelament, és determinant l’elecció de la base oliosa a utilitzar. Atenent a la nostra experiència, és recomanable utilitzar olis vegetals, com l’oli de coco, que té propietats molt bones per a tot tipus de teixits, pells delicades i genera una escuma molt cremosa. Després d’una breu agitació dels dos components anteriors, s’afegeixen tots aquells ingredients que poden millorar el sabó. Ens referim a la utilització d’olis de rosa mosqueta, argan i jojoba, entre d’altres, i a ingredients com l’àloe vera i la glicerina vegetal que aporten una suavitat addicional a les superfícies sobre les que el sabó actua. Finalment, s’afegirien aromes naturals, olis essencials i / o substàncies d’origen vegetal compatibles amb els cabells i la pell. Mitjançant la saponificació anterior s’obté un sabó d’excel·lent aplicació per a neteja de la roba i també, com sabó d’ús cosmètic corporal.

jabon coco bio

Addicionalment, si el propòsit és aconseguir un sabó ecològic, cal estar certificat sota els estrictes criteris de les agències de certificació. Actualment existeixen diferents criteris, més o menys permissius entre les agències acreditades, per a poder certificar a una empresa productora de sabó certificat. N’hi ha que toleren un sensible ús d’ingredients sintètics, d’origen petroquímic i n’hi ha que no avaluen amb exhaustivitat la selecció i procedència de la matèria vegetal utilitzada. D’aquí la importància en el coneixement de cada entitat certificadora. En la nostra opinió, actualment és destacada la tasca de ECOCERT (recentment COSMOS en cosmètica), ja que el seu abast comprèn no només l’origen i composició de cada un dels ingredients emprats, sinó que a més és exemplar en la seva avaluació de la producció, envasat , etiquetatge i òbviament en responsabilitat mediambiental de la seva utilització, garantia total de confiança i responsabilitat ecològica.

La fabricació artesanal d’aquest tipus de sabons no difereix en gran mesura de la producció industrial i encara avui dia és freqüent aquesta pràctica a la llar. Es pot seguir fabricant artesanalment en fred amb agitadors i motlles on reposar la barreja per finalment procedir a l’etapa de tall. Mitjançant aquest procediment artesanal, el sabó conserva totes les seves propietats i es manté compacte durant molt de temps. Es tracta d’una diferència substancial en comparació amb els sabons d’extrusió, menys compactes i que utilitzen bases sintètiques prefabricades.

Finalment, és important destacar que el sabó proposat en aquest article pot ser utilitzat com a ingredient en sabons líquids adaptats per a ús en rentadora. Aquesta proposta innovadora substituiria la selecció de tensioactius i altres substàncies de síntesi petroquímica, àmpliament utilitzats en detergència convencional. Aquesta tendència demostra un compromís amb una gestió sostenible dels recursos vegetals i de menor impacte en el medi, com així ho avala l’elevada biodegradabilitat dels sabons en el medi.

Autor: Pablo Isach Damià, Departament Tècnic de Jabones Beltrán, www.jabonesbeltran.com