El millor residu és el que no existeix i per a això seria necessari, per part dels productors, allargar la vida útil dels productes impedint l’obsolescència programada i fent que els aparells siguin fàcils de reparar i que els recanvis es venguin durant més temps.

És cert que un electrodomèstic modern consumeix menys que un altre més antic, però no pot ignorar-se l’impacte ambiental que genera la fabricació d’un nou, evitable mentre s’exhaureix la vida d’un altre de segona mà.

La mentalitat del comprador també ha de canviar i aconseguir que perdi la por als productes usats; a més la reutilització genera llocs de treball i permet a persones amb pocs recursos comprar a baix preu.

La reutilització al nostre país és poc freqüent. Una enquesta recent sobre la reutilització de productes de segona mà de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), posa de manifest que solament un 35% dels enquestats ha comprat algun producte de segona mà en l’últim any. Sense tenir en compte habitatges i cotxes, els productes més comprats són els aparells electrònics, seguit dels llibres, videojocs, roba i accessoris electrònics. Dels residus que generem, hi ha quantitat d’objectes que estan en perfectes condicions o podrien estar-ho amb una petita reparació: electrodomèstics i dispositius que encara funcionen, roba que es queda petita, joguines que es deixen d’usar, etc. La millor opció és la reutilització.

yo reciclo reutilizacion

Si volem viure en un planeta cada vegada més net, hem de tenir en compte que el reciclatge és una activitat complexa que causa un cert impacte ambiental: consumeix energia o allibera contaminants. Si els residus, amb les característiques esmentades anteriorment, es reutilitzen i passen a ser objectes de segona mà, es posposa el seu reciclatge final i és un producte nou que es deixa de fabricar, generant una menor explotació dels recursos i minimitzant l’impacte ambiental.

Reutilitzar impulsa l’economia sostenible; més de la meitat dels residus acaben enterrats en abocadors i amb ells moltes matèries primeres que s’importen contínuament, per exemple or, plata o antimoni, a més d’altres substàncies escasses que s’utilitzen per a la fabricació de béns de consum.

El reciclatge ajuda a recuperar part d’aquestes matèries primeres limitades i difícils d’obtenir i la reutilització redueix la seva necessitat fent-nos més independents d’altres països i més autosuficients.

Es pot facilitar la reutilització de diverses maneres, des de regalar objectes que ja no utilitzem fins a intercanviar-los per altres coses en mercats especialitzats de segona mà, o vendre’ls en plataformes virtuals per a un nou ús (Ebay, Segundamano, Wallapop, etc.). Una bona opció és donar-los a organitzacions sense ànim de lucre o a centres on s’ocupen de reparar-los i oferir-los a persones amb pocs recursos econòmics (com Càritas o Creu Roja).

ESPAI PATROCINAT PER:
Humana Fundación Pueblo para Pueblo

Autora: Maria Cacheda, Divulgadora Científica – Bio Eco Actual Setembre 2015
Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Setembre 2020