SEAE 06/10/2015
El sòl, a la portada del número 21 de la Revista Ae.

En l’Any Internacional dels Sòls, la Revista Ae posa l’accent en ressaltar la necessitat de buscar un canvi de paradigma en el maneig del sòl, on l’agricultura ecològica (AE) sigui l’alternativa.

De la mà de JJ Ibáñez, en el “Article de fons”, ens endinsem en els reptes de la ciència del sòl i en els primers resultats sobre l’ús sostenible dels sòls i el futur de l’AE. A més, conversem sobre això amb un expert en la matèria: A Cerdà (UV). J Vadell (UIB) se centra en com accelerar la vida a terra amb moderació per mantenir la sostenibilitat del sòl. Per la seva banda, l’Institut Savory ens plantegen realitzar un maneig holístic del bestiar per a la correcta regeneració de la terra.

En altres seccions, JI Contreras (i col·lab.) Ens explica com es quantifiquen els nutrients aportats al sòl en les restes vegetals dels cultius; JL Sáez (i col·lab.) Fa el mateix amb l’optimització que fa la Finca Experimental de Roncesvalles (Navarra) del pla i processos de producció d’oví lleter ecològic.

El Grup de Treball SEAE d’Elaboració Ecològica, analitza les millores en l’elaboració de sucs ecològics i FJ Cuevas i JM Moreno ens acosten a la tècnica analítica de certificació d’isòtops estables del nitrogen i el seu futur ocupació en l’AE. A més, FX Sans ens descriu dos projectes de recerca per millorar les maniobres dels sòls de producció ecològica a l’AE: FERTILCROP i SOILVEG.

A la secció de “Cooperació Internacional”, R Román i M Sánchez ens parlen de l’agroecologia com a puntal de la sobirania alimentària a Amèrica Llatina. A “Salut i Alimentació” comptem amb dos articles. En un, G Colom ens presenta “Càceres per menjar-li”, un projecte per al subministrament d’aliments d’una cooperativa, extremenya i, en un altre, la Fundació Alborada explica com la situació de la Medicina Ambiental ha portat a la signatura de la Declaració de Brunete. D’altra banda, JC De la Rosa ens porta una anàlisi de l’impacte de les botigues ecològiques en el foment de consum d’aliments a Andalusia Occidental.

A “Medi ambient, Desenvolupament rural i paisatge”, d’una banda, A Leu desmenteix els pocs arguments d’un article que va afirmar que l’AE certificada redueix l’emissió dels gasos amb efecte hivernacle en la producció agrícola. I per una altra, el Grup ETC analitza el canvi de posició dels impulsors de la Teologia de l’Alliberament, reflectida en la nova encíclica el Papa que critica els oligopolis en la cadena alimentària.

Finalment, A González ens acosta a l’escola d’emprenedoria agroecològic de Miguelturra (Ciutat Real), un exemple pràctic d’aplicació del Mètode de la Xarxa Terrae.

El “Perfil” d’aquest número està dedicat a JL Porcuna, Dr. Enginyer Agrònom, expert en Sanitat Vegetal i expresident de SEAE.

La revista es completa amb l’apartat de Rescat de Sabers dedicat a la regeneració de l’olivar. I els testimonis d’E Sañudo (Cantrabria) i P Domínguez (Badajoz), les fitxes pràctiques sobre la raça cabra bermeya, la picota del Jerte, l’equinàcia, el cotonet, el xiprer comú i el Cryptolaemus montrouziri.

s info i suscripció: revista@agroecologia.net – www.revista-ae.es – www.agroecologia.net