oatly logo

Oatly 20/10/2015
20 anys d’Oatly.

Aquest 2015 el fabricant de la beguda de civada sueca Oatly celebra els seus 20 anys d’existència. Encara avui el lema fundacional resplendeix en les parets de la seu de l’empresa: “Comenceu amb poc i en algun lloc”.

La idea motor de Oatly va ser formulada per impuls dels estudiants i els pioners que la van posar en marxa amb molt pocs mitjans en 1995, en una petita granja de proves. Avui Oatly és una moderna companyia de mida mitjana, amb 80 empleats que ven els seus productes de civada a Suècia ia Europa.

El moment decisiu va ser quan al 1990 l’estudiant Rickard Oste investigava a la universitat de Lund una alternativa a la llet de vaca que estigués lliure de lactosa. Ja des de 1963 el professor investigador nuricional Dr. Arne Dahlqvist havia descobert per primera vegada la intolerància a la lactosa. Es va convertir, finalment, en el supervisor de Rickard Oste i l’estudiant va accelerar així encara més la investigació sobre la intolerància a la lactosa. En la seva recerca d’una alternativa a la llet lliure de lactosa basant-plantes descobrir les qualitats especials de la civada. Per sobre de totes les seves qualitats fisiològiques i alimentàries, va ser el seu sabor suau el que va acabar de convèncer. Els seus projectes de recerca a la universitat de Lund van cristal·litzar, finalment, en el desenvolupament de la “llet de civada lliure de llet” i així va ser com va néixer la marca Oatly. I, conjuntament amb l’actual copropietari d’avui, Bengt Anker, van fundar la empresa. Es va començar primer amb cinc treballadors i les primeres produccions es van dur a terme en una petita granja de prova en Lunnarp. Cap al 1995 van generar uns 100.000 litres, la quantitat de producció actual és de 25 milions de litres.

Oatly és una empresa privada sueca independent amb seu a Malmö, amb una planta de producció a Landskrona. Els propietaris donen un valor especial al fet que es conservi aquesta independència i transparència. “No podem ser assumits per la indústria a gran escala industrial. Això mai passarà”, diu Bengt Anker, responsable de les vendes internacionals. “Sempre volem decidir nosaltres mateixos en quina direcció anem i com volem actuar. Estem convençuts que només això pot garantir una qualitat única de losproductos, relacions justes amb els proveïdors i la satisfacció dels nostres clients. Oatly és un pioner en el seu sector i precursor de l’alimentació vegana i lliure de llet. Oatly va ser el primer fabricant mundial de begudes de civada i produeix des de la seva fundació exclusivament productes de civada.

Civada sueca de l’estiu – Per sort, amb betaglucans!
L’empresa té contractes a llarg termini i garanties de compra. amb els seus agricultors ecològics. Oatly utilitza la qualitat especial de la civada sueca d’estiu que creix aquí molt bé. A causa d’un procediment de producció únic i patentat, l’anomenat betaglucà es conserva. Afortunadament: es tracta de fibres importants per al metabolisme humà i per a la digestió. Com a part d’una alimentació i estil de vida saludables, poden ajudar a estabilitzar el nivell de sucre en la sang, així com els valors del colesterol. A més, la civada sueca d’estiu es beneficia d’un fenomen natural: gràcies als les nits d’medioverano escandinaves en les que mai es fa fosc del tot creix naturalment de forma ràpida i forta.

“Com més al nord creix el cultiu, millor és la qualitat de la civada Oatly”, diu l’enginyer agrícola Bengt Anker. A més, la civada conté importants àcids grassos insaturats i proteïnes d’origen vegetal pur.

Un gran compromís respecte al canvi climàtic
L’alimentació basada en vegetals és molt important per a Toni Petersson, CEO de Oatly, sobretot per raons de protecció del clima: “La indústria alimentària és responsable del 30 per cent de la pol·lució climàtica. La política no canvia això, només les empreses i els consumidors són capaços de fer-ho. Així que hem de canviar urgentment en aquest moment “, diu Petersson. “No actuem prou”, diu convençut. “El major i més ràpid impacte per canviar les coses és passar de la carn als aliments d’origen vegetal. Hi ha canvis molt grans en relació amb el clima actualment. No hi ha res més important que el clima. Independentment de quin objecte es pren. La qüestió no és com, sinó si podem viure en aquest planeta o no “, subratlla Petersson.

A més, és especialment important per Oatly reduir la contaminació ambiental abans que s’origini. “Hem d’evitar en lloc de compensar”, diu Petersson. “No creiem que la plantació d’arbres sigui el camí correcte. Només serveix per a la” indemnització “de danys i perjudicis ia soferts. Volem evitar-des del principi. La qüestió important és com la gent realment actua en les seves empreses”.

Per aquestes raons Oatly també dóna suport al fòrum EAT a Estocolm com a patrocinador principal. Aquest fòrum anual internacional d’Estocolm Aliments té com a objectiu una alimentació de llarg recorregut per a la població mundial i vol formular mesures de protecció del clima. Oatly coopera aquí activament en grups de treball i desenvolupa normes pròpies per a la preservació del clima.

Distribuït per Biocop – www.biocop.es

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here