IFOAM 20/10/2015
La Apicultura Orgànica gaudeix de suport internacional. Establert el Fòrum apícola de IFOAM – Conferència Mundial de 2016 a Argentina.

La importància de les abelles per a l’agricultura i per tant per a la supervivència humana és ben coneguda. No obstant això, l’abella com a espècie està en perill d’extinció, però encara tenim temps per evitar això. Per tal de fomentar l’apicultura orgànica i contribuir a la salvació de l’abella melífera, IFOAM – Organics Internacional ha establert un Fòrum d’Apicultura.

El nou fòrum recull els interessos i experiències dels apicultors, recol·lectors de mel tradicionals, agricultors, la societat civil i altres organitzacions involucrades amb les abelles i l’apicultura ecològica. La seva creació és el resultat d’una iniciativa conjunta d’IFOAM – Organics Internacional, Naturland (Associació d’Agricultura Orgànica), FiBL (Institut de Recerca d’Agricultura Ecològica), Coopsol (cooperativa argentina d’apicultura), ECOSUR (institut de recerca de Mèxic per al desenvolupament sostenible), Deméter (Associació per a l’agricultura biodinàmica) i APICON (consultora d’apicultura).

Conferència Mundial: Dóna suport les Activitats Nacionals de Apicultura Orgànica

Els membres fundadors van triar a Manfred Fürst, líder de l’equip del departament internacional de l’associació ecològica Naturland, com a coordinador del grup. La primera tasca important per al fòrum serà l’organització de la Conferència Mundial d’Apicultura Orgànica. Es durà a terme del 6 al 10 de setembre 2016, a l’Argentina, i administrada conjuntament amb Apimondia, la Federació Internacional d’Associacions d’Apicultura i Coopsol, la cooperativa d’apicultura argentina.

En paraules de Manfred Fürst, coordinador del Fòrum IFOAM Apicultura, “Argentina és un dels principals productors mundials de conreus transgènics, per la qual cosa, òbviament, haurem de fer front als problemes causats per la contaminació genètica. Posarem també el focus en la contribució que l’apicultura orgànica fa a les zones rurals i estic segur que això va a impulsar el moviment orgànic a l’Argentina “.

L’impuls per a la creació d’aquest nou fòrum ve de la Conferència Mundial a Mèxic el 2012. L’èxit amb què es va reconèixer aquest esdeveniment organitzat conjuntament, va motivar a ECOSUR, Naturland i FiBL a crear una institució formal que unís esforços per promoure l’apicultura orgànica a tot el món.

Col·locant l’Apicultura Orgànica a l’Agenda Internacional

L’objectiu principal del Fòrum IFOAM Apicultura és el d’avançar en el desenvolupament de l’apicultura ecològica i fomentar les pràctiques tradicionals emprades per l’apicultura sostenible. Les tasques que s’han d’abordar són moltes i variades. Una d’elles és ampliar les actuals normes de l’apicultura orgànica, que fins ara s’han concentrat en els aspectes de qualitat de la mel i altres productes de l’apicultura, per donar més pes a les adequades necessitats de les espècies d’abelles. En moments en què els apicultors de tot el món estan patint el greu esgotament de les seves colònies d’abelles, el fòrum també veu el seu treball com un hall d’entrada i una plataforma dissenyada per crear consciència de la necessitat de lluitar contra les pràctiques que malmeten el medi ambient i són perjudicials per a les abelles i finalment, però no menys important, per garantir als apicultors una font sostenible d’ingressos.