Amigos de la Tierra 23/10/2015
Els líders dels països industrialitzats condueixen al planeta a un canvi climàtic irreversible.

El 19 d’octubre donava començament, a Bonn, Alemanya, la conferència de preparació sobre la Cimera de Canvi Climàtic de 2015. Amics de la Terra aprofita l’ocasió per denunciar que les decisions dels països industrialitzats conduirien al planeta ia la humanitat cap a un canvi climàtic irreversible, en lloc de prendre les mesures necessàries per reduir de forma urgent les emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH).

Els governs de tot el món estan negociant sobre un nou text del tractat climàtic mundial que s’acordarà el proper mes de desembre a París durant la Conferència de les Parts de la Convenció Marc de Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic de 2015.

Fins ara els objectius de reducció d’emissions de GEH anunciats pels països industrialitzats no arriben ni a la meitat de la quantitat necessària per evitar un canvi climàtic perillós. L’esborrany d’acord previst per a París, que comença a discutir durant aquesta setmana posa de manifest que els líders polítics estan disposats a acceptar unes conseqüències devastadores per a les persones i La Terra.

El nou projecte desmantellaria algun dels principis bàsics de la Convenció sobre Canvi Climàtic de l’ONU, com és el de l’equitat entre països. El deute climàtic és una realitat que s’ha de veure reflectida en el nou acord: resulta inviable exigir la mateixa responsabilitat als països que més han contribuït al canvi climàtic que als països que han emès menys GEH. L’acord ha d’establir uns criteris que garanteixin la protecció dels països i les persones més vulnerables i exigir responsabilitats als estats amb més capacitat per evitar emissions.

Aquestes dades es recopilen en un informe, La seva justa part: l’anàlisi de la societat civil sobre el principi d’equitat en els INDC, elaborat per diferents organitzacions de la societat civil basat en la informació que han aportat els governs sobre les seves Contribucions a nivell Nacional (INDC) davant l’ONU, que descriuen en quina mesura es comprometen a reduir les seves emissions.

L’informe mostra que molts països no industrialitzats s’han compromès per reduir les emissions, entre ells Kenya, les Illes Marshall, Xina i Indonèsia. Mentrestant, els països amb més capacitat estan fallant a l’hora de comprometre i assumir la seva responsabilitat històrica davant el canvi climàtic.

“Tot i les contínues evidències de la ciència sobre els efectes catastròfics del canvi climàtic, molts polítics cedeixen davant la pressió de grans empreses contaminants. Centenars de milers de persones estan pagant amb les seves vides aquesta manca d’acció”

No obstant això, la ciutadania, les poblacions, els veritables emprenedors estan prenent mesures i mostrant la viabilitat d’una transformació el sistema energètic, amb solucions reals, amb energia renovable gestionada per les comunitats, amb energia comunitària “, ha declarat Alejandro González, coordinador de campanyes d’Amigos de la Tierra.

Milers de persones de tot el món, entre elles activistes d’Amigos de la Tierra, planejen anar a París per fer-se sentir durant la Cimera del Clima de Nacions Unides i mobilitzar-se durant la cimera fins que els governs prenguin mesures reals.