entrevista 3 bandas

En la seva 31 edició, BioCultura Madrid és més que mai, la pedra angular de la vida sana i el consum sostenible, reuneix el millor de la producció d’alimentació ecològica i acull les ponències dels actors més destacats del canvi en agricultura, salut, gastronomia, i en definitiva en filosofia de vida. Ángeles Parra, Presidenta de l’Associació sense ànim de lucre Vida Sana i Directora de la fira BioCultura, Sara Muñoz, Directora General de Biogran S.L. / El Granero Integral, empresa pionera d’alimentació ecològica i complements ecològics fundada fa 33 anys, i el Dr. Miquel Pros, metge naturista que practica la medicina general amb criteris naturistes des de 1975. Tres cabezas de un gran movimiento, el que busca la armonía entre crecimiento personal, económico y mejora de la salud y del medio natural, el planeta Tierra. Tres caps d’un gran moviment, el que busca l’harmonia entre creixement personal, econòmic i millora de la salut i del medi natural, el planeta Terra.

(Imatge: D’esquerra a dreta: Ángeles Parra, Sara Muñoz, Dr. Miquel Pros)

Bio Eco Actual
Què és més recomanable, deixar els mals hàbits o abraçar bons costums?

Ángeles Parra
Totes dues coses són necessàries. Són les dues cares de la mateixa moneda. Jo et diria que, tal com es prescriu en el divertit llibre “La digestió és la qüestió”, de Giulia Enders, no passa res si, de tant en tant, ingerim alguna cosa que no sigui molt recomanable, potser una porció de pastís convencional de xocolata o una copa de gelat amb nata i caramel líquid en un xiringuito estiuenc, sempre que, en general, tinguem una dieta sana: aliments ecològics, locals, de temporada, més vegetals, crus, artesans, etc. No cal ser talibans…

Sara Muñoz
A El Granero Integral sempre pensem de forma positiva pel que crec que si abracem bons costums, els mals hàbits desapareixeran poc a poc. Jo sóc partidària d’anar incloent aquests bons hàbits de forma gradual 

Miquel Pros
Sens dubte abraçar bons costums, perquè alhora això ens ajudarà a abandonar els mals hàbits. Els bons costums et fan sentir millor i faciliten trobar el “camí de la virtut”.

Bio Eco Actual
Les hectàrees d’agricultura ecològica creixen a Espanya però se segueix conreant blat de moro transgènic a gran escala. Haurien prohibir des d’Europa per al bé comú?

Ángeles Parra
La modificació genètica és perillosa per diferents raons. Concentra el poder en poques mans, crea contaminació genètica, necessita més pesticides amb el que d’això es deriva, impedeix una distribució equitativa de la riquesa, monopolitza la vida … En gairebé tot Europa els cultius transgènics estan prohibits. Per què a l’estat espanyol no? Els governs estatals i autonòmics viuen plegats als interessos de les grans companyies de l’agro.

Sara Muñoz
Afortunadament el consumidor no és un subjecte passiu en aquest procés. Avui en dia els consumidors estan informats i, a través de les seves eleccions, decideixen quins productes estan a la seva taula i quins no. La preocupació pels aliments transgènics és gran i precisament fruit de la preocupació dels consumidors a Europa aquests ingredients transgènics han de ser declarats en l’etiquetatge del producte, de manera que el consumidor és lliure de triar-o no, cosa que no succeeix en altres països .Nosotros, des d’El Granero Integral hem triat creure en l’alimentació ecològica lliure d’organismes genèticament modificats i el fet que tants consumidors ens trien, ens fa pensar que estem en el bon camí

Miquel Pros
Sí, el més aviat possible. Acaben de celebrar converses entre els alts mandataris de Rússia i França que estan en contra dels transgènics. Confio que nosaltres no trigarem molt a prohibir-los.

Bio Eco Actual
Què t’aporta BioCultura i què creus que li aporta al visitant?

Ángeles Parra
BioCultura posa en contacte directe als productors amb els consumidors en un marc d’alegria i esperança que és marca de la casa i que ha creat escola a tot l’estat espanyol. Les activitats paral·leles informen al consumidor perquè es decideixi a canviar hàbits perniciosos per a la seva salut i la salut de Gaia. BioCultura és un oasi d’il·lusió i ecologia en una societat en la qual domina la depressió, la tristesa, etc.

Sara Muñoz
BioCultura és el referent del nostre sector. És la primera fira que es va preocupar per donar a conèixer els productes d’agricultura ecològica i a dia d’avui és punt de trobada entre productors i consumidors. El Granero Integral sempre aprofita les oportunitats que brinda Biocultura per presentar les seves novetats, tant als nostres clients com als consumidors finals. Però no és només això, Biocultura ens permet un contacte proper i directe amb el consumidor dels nostres productes, ens ofereix l’ocasió de conèixer les seves opinions i preocupacions i poder seguir millorant per atendre la seva demanda amb la major qualitat.

Miquel Pros
M’estimula enormement veure confirmat el que durant tants anys hem estat promovent des de la nostra consulta: ecologia és salut, la salut de la Terra i la de l’home són inseparables.

I per al visitant són tones i tones de cultura ecològica!

Bio Eco Actual
Quina importància tenen les fires BioCultura per al creixement i cohesió del sector?

Ángeles Parra
Doncs només s’ha de visitar la fira per comprovar-ho. Hi ha una cosa molt important… BioCultura està portada a terme per gent que ha estat en el sector des de la seva fundació, som pioners, som activistes, vivim en això, ens ho creiem… És molt més que un negoci per a nosaltres. De fet, som una ONG i tenim sous molt modestos, però vivim això amb molta passió. Hi ha altres fires similars (que beuen molt de BioCultura) que les organitzen empreses que, al mateix temps, coordinen esdeveniments que representen tot el contrari del que representa BioCultura. I el fet que aquesta fira estigui organitzada per la gent que viu el sector en el dia a dia transmet credibilitat, bones vibracions, autenticitat, en uns temps en què, com pot comprovar tothom, imperen el succedani i el mercachifle.

Sara Muñoz
Les diferents edicions de Biocultura a ciutats de tot Espanya ens fan descobrir la importància creixent del nostre sector entre tota la població. Els productes ecològics ja no són considerats aliments per a un tipus reduït de persones, sinó que cada vegada més consumidors preocupats per la seva salut s’acosten a aquest tipus d’alimentació sense ser vegetarians o tenir cap tipus d’intolerància.

Miquel Pros
Una importància cabdal. Són un punt de trobada i intercanvis d’informació entre els ponents i els oients, entre els expositors i els seus clients…

Bio Eco Actual
El sector ecològic exporta matèria primera més que marca, ens donem a conèixer prou fora d’Espanya?

Ángeles Parra
Qüestió transcendental i bona pregunta. No ens donem a conèixer fora prou bé. Hem de començar a vendre més marca que producte, més valor afegit, perquè una millor part dels dividends es quedin entre nosaltres. Per això és necessària una generació de productors ecològics molt creatius, molt dinàmics, molt eficients, molt artistes…

Sara Muñoz
Històricament els productes espanyols, no només del sector ecològic, sinó de qualsevol sector, no han aconseguit consolidar la marca espanyola fora de les nostres fronteres. Això ha estat així perquè els propis productors no hem sabut vendre aquesta marca fora del nostre país. No obstant això, afortunadament, això ha anat canviant en els darrers anys i cada vegada més marques espanyoles són ben rebudes al mercat exterior. Dins del sector ecològic hi ha ja companyies que estan fent molt bona feina en aquest sentit, però crec que tots hem de millorar i, sobretot, creure en nosaltres mateixos, ja que com tots sabem som el rebost ecològic d’Europa.

Miquel Pros
Crec que a hores d’ara som referència en el món de l’ecologia a tot Europa i considero que l’esperit general és de superació permanent que ens ajudarà a estar més presents a la CE.

Autora: Montse Mulé, redactora eco-animalista.