PAE 30/10/2015
3er Simposi de Producció Agroalimentària Ecològica de Viticultura i l’Enologia.

La producció de raïm i vi ecològic s’ha situat com el primer sector productiu ecològic català. Cada any creix el nombre d’hectàrees i cellers ecològics. El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, dins del seu pla d’actuacions destinades al foment de les produccions ecològiques, organitza un Simposi dedicat a la Viticultura i Enologia ecològica, que tindrà lloc a l’auditori de Vilafranca del Penedès.

L’interès pels productes ecològics va creixent arreu d’Europa i del món, cada cop hi ha més consumidors interessats en aquest tipus de productes, obtinguts a partir d’un sistema que utilitza substàncies i processos naturals i cerca l’obtenció d’aliments d’alta qualitat que no danyin el medi ambient ni la salut humana.

Catalunya no està al marge d’aquesta tendència, ni a nivell de consum, ni a nivell de producció. La facturació de les empreses del sector ecològic no deixa de créixer, el 2013 aquest valor va sobrepassar els 200 milions d’euros, més de 37 dels quals corresponien al sector vitivinícola. Pel que fa a les vinyes que s’han reconvertit cap a la producció certificada ecològica, en aquests moments la superfície s’acosta a les 10.000 ha., el que suposa aproximadament el 18% del total de les vinyes catalanes.

El vi ecològic i el seu mercat també és un dels sector més dinàmics dins del mercat global dels productes ecològics. A tall d’exemple, durant 2013, els productes ecològics més importats en el mercat dels Estats Units, que és el mercat de productes ecològics més gran a nivell mundial, van ser el cafè, el vi, la soja i l’oli d’oliva.

Aquesta situació proporciona moltes i interessants oportunitats pel sector vitivinícola català, que és ja un dels sectors agroalimentaris amb més alt nivell de professionalitat. Malgrat tot, el sistema de producció ecològica comporta certes diferències i planteja nous reptes tecnològics, tant a nivell de la producció, com a nivell de l’elaboració, reptes que poden condicionar el resultat final, tant quantitatiu com qualitatiu, així com la competitivitat del sector i les seves perspectives de futur.

Per aquest motiu, el Departament d’Agricultura Ramaderia, Pesca i Alimentació dedica el 3r. Simposi de Producció Agroalimentària Ecològica a la Viticultura i a l’Enologia ecològica, en col·laboració amb l’Institut Català de la Vinya i el Vi, amb l’objectiu d’oferir una informació tècnica d’interès a productors i tècnics del sector, amb la participació d’experts tant de dins com de fora de Catalunya, així com constituir un lloc de trobada i d’intercanvi d’experiències per a tots els assistents.

El Simposi es desenvoluparà els propers dies 25 i 26 de novembre, a L’Auditori Municipal de Vilafranca del Penedès (Avinguda de Catalunya, 15)

Més informació a pae.gencat.cat/ca