Consumir és un acte polític. Ho deia Marie-Monique Robin en el seu llibre “Les collites del futur. Com l’Agroecologia pot alimentar el món” i també les periodistes, Laura Villadiego i Natzaret Castro, en el seu llibre “Carro de combat. Consumir és un acte polític”

A part del vot a les urnes, les decisions quotidianes sobre el que menjarem, el que llegirem, on guardarem els nostres diners, quin moble triem, on comprem, com volem tractar la nostra malaltia, quina  bombeta col·loquem, quina cosmètica fem servir … són la forma més directa de triar un model d’economia, un model de vida, un model de societat. 

Els que no van poder ser a Bilbao el mes passat i estiguin a Madrid aquest mes o els que vulguin apropar-s’hi i repetir, tenen l’oportunitat d’acudir a la seva edició més veterana, la XXXI edició de BioCultura Madrid, un lloc idoni per trobar respostes, informació independent i opcions per a aquest canvi de paradigma: un model de vida responsable, saludable, respectuós amb el medi ambient, sostenible i més just. 

Del 12 al 15 de novembre torna a Madrid la fira de productes ecològics i consum responsable més important de la península i tot l’arc mediterrani.

Ho avalen els seus més de 700 expositors, les més de 18.000 referències de productes d’alimentació i els més de 80.000 visitants. A més, la fira no para de créixer i a les seves edicions anuals a Madrid, Barcelona, ​​València i Bilbao, s’hi suma una altra convocatòria que s’estrena al febrer, a la ciutat de Sevilla. La directora de la fira, Ángeles Parra, ens comentava així el seu balanç: “Constatem que el sector” bio “es troba molt en forma. El món ecològic no para de créixer i, d’altra banda, de diversificar-se i de professionalitzar-se. Cada fira va trobant el seu lloc i el 2016 estarem a BioCultura Sevilla. Els ecoemprenedors del sector “bio” són gent jove, dinàmica, creativa… Hi ha una molt forta compenetració entre organitzadors i expositors i això es nota. A Bilbao, València, i ara Sevilla, més gent s’apunta a aquest carro i això és bo per a tothom, i també per l’eco-nomia nacional“.

Com saben molt bé els assidus a BioCultura, no només trobarem productes d’alimentació sinó també d’higiene i cosmètica, tèxtil orgànic, mobles i decoració, energies renovables, teràpies i medicines integratives, estalvi i reciclatge, turisme, joguines, artesania, música , llibres i revistes… Tot allò que, com dèiem, té a veure amb les nostres decisions quotidianes i amb aquells aspectes del nostre dia a dia que suposen una aposta concreta per aquest canvi cap a un altre món més just i sostenible.

Tallers, conferències, show-cooking amb demostracions de cuina en directe, com el de Maria Pilar Ibern “Gavina”, sobre cuina creativa i saludable, i jornades com “L’ús de pesticides i els seus efectes sobre la salut i el medi ambient”, “Què convé saber abans d’obrir una botiga bio?”… o “Malalties mentals. Un món de bojos en una societat boja”, són algunes de les propostes que BioCultura presenta en aquesta edició de Madrid.

També la moda està sent, a BioCultura, una de les apostes fortes de l’última temporada “Portem anys treballant perquè el sector tèxtil orgànic tingui un espai a BioCultura, però el mateix que va passar amb l’alimentació fa 30 anys, ha passat amb el tèxtil, s’ha hagut de crear. En aquest moment hi ha moltes petites empreses i artesans apostant fortament i comença a donar els seus fruits.”

La diversió per als més petits al festival ecològic de la infància “Mama Terra” i els concerts de música en directe per als adults completen aquesta edició.

Més informació: www.biocultura.org
Autora:
Marta Gandarillas, periodista – Bio Eco Actual Novembre 2015