Cada vegada és més conegut el fet que una alimentació vegetariana pot tenir efectes beneficiosos en la salut dels adults (els vegetarians pateixen menys malalties cardiovasculars, menor incidència de certs tipus de càncer i menor risc de malalties cròniques com la diabetis).

No obstant això molta gent encara pensa que una alimentació sense carn ni peix a la infància – no diguem sense làctics i ous – és deficient; i que els nens han de menjar aquests aliments si volem que creixin forts i sans.

És veritat això?

L’Acadèmia Americana de Nutrició i Dietètica ho va anunciar ja l’any 2003 (i ho va reiterar en 2009): “Les dietes vegetarianes adequadament planificades – incloent les dietes totalment vegetarianes o veganes – són sanes, nutricionalment adequades i poden ser beneficioses en la prevenció i el tractament de certes malalties. Les dietes vegetarianes ben planificades són adequades en totes les etapes de la vida, incloent l’embaràs, la lactància, la infància i l’adolescència.”

Els estudis realitzats en nens i adolescents vegetarians al llarg dels últims 30 anys mostren que el seu creixement és similar al dels nens no vegetarians. Els nens i adolescents vegetarians solen consumir més fruites, verdures i llegums, menys begudes ensucrades i menys productes processats. La seva ingesta de vitamines A, C i E, de folat, ferro, potassi i magnesi és més gran mentre que la de calories, greixos (totals i saturats) i proteïnes és menor. Així, el patró dietètic de nens i adolescents vegetarians s’aproxima més a les recomanacions nutricionals actuals que les dietes occidentals típiques.

nutricion infantil

L’Acadèmia Americana de Nutrició i Dietètica parla de dietes vegetarianes apropiadament planificades. Aquest punt és important. Qualsevol dieta, sigui vegetariana o no, ha d’estar apropiadament planificada.

Una dieta vegetariana ben planificada per a nens a partir de l’any ha d’estar basada en el consum regular de cereals integrals, llegums (incloent soja i derivats), verdures, fruites, fruits secs i llavors. Els nens ovolactovegetarians prendran a més a més petites quantitats de productes lactis (1-2 racions / dia) i ous (4 / setmana). La quantitat de begudes ensucrades, brioixeria industrial i productes elaborats amb greixos serà mínima o inexistent.

Proporcionar als nostres fills una alimentació vegetariana ben planificada és un dels millors regals de salut que els podem fer. Properament anirem veient aspectes claus d’aquesta forma d’alimentació.

Autora: Miriam Martínez Biarge, Mèdic Pediatre – Bio Eco Actual Novembre 2015