Associació Vida Sana 14/12/2015
Fes-te “bio” front al canvi climàtic.

Els nostres representants polítics són els que han de prendre les grans decisions per lluitar contra el canvi climàtic. Però ja sabem que el veritable canvi comença per un mateix. Sense el gra de sorra dels habitants d’aquest planeta res canviarà per moltes declaracions d’intencions i acords globals. I (gairebé) tots mengem cada dia.

Es calcula que l’alimentació és la responsable de la meitat de les emissions de gasos amb efecte hivernacle, si tenim en compte tots els factors: producció agrícola i ramadera, desforestació, transport i conservació d’aliments, processat i embalatge d’aliments i totes les deixalles que es generen. Així que “Fes-te ‘bio'”, canvia els hàbits alimentaris i més de millorar la teva salut i la del planeta vas a ajudar a lluitar contra el canvi climàtic.

Què comporta fer-te “bio”? Segueix aquests 7 passos:

1.- Compra aliments certificats ecològics. L’agricultura ecològica és més eficient en la captura de carboni ja que augmenta els continguts de matèria orgànica en el sòl. A més no utilitza adobs químics ni pesticides en l’elaboració, ús i distribució s’emeten gasos amb efecte hivernacle. Es calcula una reducció mitjana del 9% en factors amb impacte sobre el canvi climàtic.

2.- Compra productes locals. El transport té un fort pes en l’emissió de gasos amb efecte hivernacle. Com més a prop del teu lloc de residència s’hagin produït els aliments, millor. I a més contribueixes a millorar l’economia local. Així redueixes 2-4% el canvi climàtic.

3.- Compra fruita i verdura de temporada. Si la fruita o verdura no és de la temporada segur que ve de lluny, fins i tot de l’altre costat del món. A més els productes de temporada són més saborosos perquè es recullen en el seu punt de maduració i són més barats. També redueixes del 2-4% el canvi climàtic.

4.- Redueix el consum de carn. El bestiar emet metà que és un gas amb efecte hivernacle molt més potent que el diòxid de carboni. La ramaderia intensiva més s’alimenta de pinso de cereals produïts a llargues distàncies i moltes vegades en camps fruit de la desforestació. La producció de carn i de lactis consumeix la meitat de l’energia utilitzada per a tota la producció alimentària mundial. Rebaixes el canvi climàtic un 4% si redueixes el consum a la meitat i un 8% si et tornes vegetarià.

5.- No compris aliments amb ingredients produïts en zones desforestades com l’oli de palma, la soja, el blat de moro o la colza. Molts d’ells estan presents en els aliments processats així que com menys processada sigui la teva alimentació millor. Els productes ecològics locals i els de comerç just són una altra opció.

6.- Utilitza sistemes de conservació i cocció que gastin poca energia. Millor comprar poc i cada dia a la botiga del barri que anar dissabte a cotxe a comprar al centre comercial i congelar-ho tot.

7.- I deixa de llençar aliments. Compra només el que necessitis i ajusta la quantitat a la gana de la teva família. Amb tots els aliments que llencem perquè s’han espatllat a la nevera o perquè ja no podem menjar més estem tirant tota l’energia que s’ha emprat per obtenir-los i que també ha contribuït a emetre gasos amb efecte hivernacle. Es calcula que el malbaratament d’aliments contribueix en un 3-4% al canvi climàtic.

Set passos que podem aplicar en major o menor grau i que sumats van a ser la nostra contribució a un gran repte que és responsabilitat de tots.

Montse Escutia
Enginyera agrònoma
Secretària General Associació Vida Sana