Alberto García (València),1968. Director d’Herbes del Molí, cooperativa especialitzada en Recol·lecció Silvestre Sostenible, fundada a inicis dels anys 80 pel polifacètic Ismael Corberà i dos amics més en un antic molí amb més de 500 anys d’història, dedicada al cultiu, recol·lecció, assecat, destil·lació i processos de transformació de les plantes medicinals, buscant el major respecte pel medi ambient i plantes de bona qualitat, portant així cultura i salut a totes les llars. Un compromís BIO basat en l’agricultura ecològica, la responsabilitat social i el Comerç Just.

Bio Eco Actual
Recol·lecció Silvestre Sostenible, Què seleccioneu, en quins llocs i amb quines eines?

Alberto García
Recollim plantes per tota la península, el procés de selecció comença per una visita inicial dels nostres experts, els quals avaluen la viabilitat econòmica, social i mediambiental, un cop superada aquesta etapa s’utilitza des d’una simple falç fins a la maquinària més moderna per a la seva recol·lecció , tot depèn del tipus de producte.

Segons un informe de la UICN, prop de 15000 espècies de plantes medicinals estan en perill d’extinció a tot el món, per això, és molt important que la recol·lecció silvestre estigui controlada.

Acollint-nos a l’estàndard ISSC-MAP no solament assegurem un procés de recol·lecció sostenible, sinó que a més s’apliquen pràctiques de maneig responsable i ètiques.

Bio Eco Actual
De la natura a la taula del consumidor, explica’ns les beceroles del procés: Cultiu, transformació i envasament.

Alberto García
Després de la recol·lecció del cultiu, s’inicien els processos d’assecat i cribratge per a la separació de fulles, tiges, etc. Després les plantes són emmagatzemades en sec i a l’abric de la llum fins just abans de ser envasades, moment en el qual són tallades, conservant així tot el seu frescor i propietats.

Bio Eco Actual
En què es basa la vostra política de qualitat?

Alberto García
La política de qualitat de Herbes del Molí es basa en el compromís de fer les coses bé i a la primera, comptant amb la implicació total i voluntària de tot el nostre personal, amb la finalitat de posar a disposició dels consumidors aliments de qualitat, segurs, respectuosos amb el medi ambient i que compleixin amb la legislació vigent.

Bio Eco Actual
Com està afectant el canvi climàtic a les nostres espècies mediterrànies?

Alberto García
En una dramàtica reducció de la producció a causa de la sequera que es pateix des de fa alguns anys en el llevant espanyol. Això està obligant a canviar cultius tradicionalment de secà a regadiu.

Bio Eco Actual
Quines plantes compondrien la infusió ideal per prendre ara a l’hivern en l’esmorzar, quines a mitja tarda i quines abans d’anar a dormir.

Alberto García
Al matí una decocció de 5 minuts d’arrel de equinàcea amb regalèssia i per a aquelles persones a les que els costa posar-se en marxa, afegir unes fulles de te verd. Després de dinar o a mitja tarda, podem prendre una Camamilla amb llavors de Coriandre o llavors d’Anís i abans d’anar a dormir una combinació a parts iguals de Maria Lluïsa, Melissa i Til·la les quals podem fer més agradables afegint llavors d’Anís Verd i arrel de Regalèssia.