VSF Justícia Alimentària Global 07/01/2016
VSF Justícia Alimentària Global organitza la jornada “Menjant València”: com revitalitzem l’agricultura periurbana”.

El dijous 14 de gener tindrà lloc al complex Esportiu Cultural de la Petxina la Jornada “Menjant València: revitalitzar l’agricultura periurbana”, organitzada per VSF-Justícia Alimentària Global, patrocinada per l’Ajuntament, la Plataforma per la Sobirania Alimentària i l’Agència de Cooperació Espanyola.

Durant la jornada s’abordaran els diferents aspectes clau d’aquests processos. D’una banda aprendrem d’experiències internacionals exitoses que porten anys funcionant, també escoltarem les diferents visions que tenen sobre el tema els principals sectors implicats i finalment, treballarem conjuntament amb l’objectiu de concretar un full de ruta que permeti avançar decididament en què la ciutat de València puga alimentar d’aliments de proximitat al mateix temps que dinamitza l’agricultura que l’envolta.

“Menjant València” consta de dues taules rodones durant el matí, i diversos tallers vespertins que s’intentaran contribuir a dissenyar una política pública participativa al voltant de l’alimentació sostenible i l’agricultura periurbana.
El marc de la jornada són els compromisos del Pacte de Milà, signats per més de 100 ciutats, entre elles València, arran de l’Expo dedicada a “Alimental el Planeta, Energia per a la Vida” en relació a les polítiques alimentàries i agrícoles sostenibles , en el context de la comarca de l’Horta, escenari privilegiat per a aquest tipus d’experiències.

En aquest marc, l’Ajuntament de València farà públic el seu Pla d’acció integral per a la promoció de l’activitat i l’espai agrícola municipal, en una de les taules rodones programades. Obrirà la jornada l’alcalde de la ciutat, Joan Ribó, que és enginyer agrícola, i donarà pas a dues taules. La primera sobre experiències internacionals al voltant de l’agricultura periurbana, en què intervindran Ferran García de VSF-Justícia Alimentària Gobal, Ana Moragues, investigadora de la universitat de Cardiff sobre experiències europees de governança alimentària sostenible, i Nelson Companioni, de l’Institut Cubà de Investigacions Fonamentals en Agricultura Tropical, que exposarà les experiències d’agricultura periurbana a Cuba.

La segona taula rodona del matí estarà centrada en la presentació del Pla d’Acció Integral per a la promoció de l’activitat agrícola municipal, a càrrec de Josep Pérez, tècnic de la Regidoria d’horta de l’ajuntament de la ciutat, amb diversos ponents: Enric Navarro, pagès, José Joaquín García, director de Mercavalencia, Alfons Domínguez, tècnic de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Desenvolupament Rural, i representants de la Plataforma per la Sobinaria Alimentària del País Valencià i de la Federació de pares i Mares de Alumnes de la província de València.

La tarda estarà dedicada a tallers pràctics. Els introduirà Carlolina Yamacán, directora del Parc Agrari de Fuenlabrada entre 2012 i 2014, a Madrid, on s’ha realitzat un procés de protecció i dinamització econòmica i social del territori.

Els participants es dividiran en quatre taules de treball, una reunirà productors / es, una altra a Administracions Públiques, la tercera serà per a actors del sector públic i privat en logística, distribució, càterings i hostaleria i en l’última debatran els moviments ciutadans preocupats per la sostenibilitat de la seva alimentació (AMPAS, associacions de consumidors, etc.).

En un plenari posterior s’identificaran les possibles sinergies i accions coordinades, i es consensuaran els següents passos d’un procés polític amb diferents protagonistes, ciutadans, societat civil, administració, empreses.

Tota la informació en aquest fullet