IFOAM EU 16/01/2016
El sector orgànic insta la Comissió a classificar les noves tècniques d’enginyeria genètica com OGMs.

IFOAM EU ha publicat un document de posició davant les noves tècniques d’enginyeria genètica, avançant-se a la interpretació jurídica de la Comissió Europea, que s’espera per a març de 2016. El sector europeu de l’alimentació i l’agricultura ecològica considera que no hi ha raons jurídiques o tècniques per eludir la legislació sobre OGM ni per eximir a aquestes noves tècniques de cria o cultiu de l’avaluació de riscos i altres requisits legals que s’apliquen als OGM, i adverteix de les conseqüències econòmiques greus si algunes d’aquestes tècniques són liberalitzades per la Comissió Europea.

“Les noves tècniques que comporten els mateixos riscos potencials que els OGM actualment al mercat no s’han d’utilitzar en l’agricultura ecològica ni alliberar-se al medi ambient, menys encara ser eximides de l’avaluació del risc i la traçabilitat”, adverteix Christopher Stopes, President d’IFOAM EU.

“Qualsevol intent d’eximir a aquestes noves tècniques d’enginyeria genètica de l’avaluació de riscos, traçabilitat i etiquetatge crearia el caos als mercats d’aliments, pinsos i llavors, i seria contraproduent com l’intent d’introduir els transgènics a Europa que va fracassar fa 20 anys “, afegeix Thomas Fertl, Vicepresident d’IFOAM EU.

“La Comissió podria deixar que els consumidors i el mercat decideixin, però el dret a triar només pot existir si hi ha un sistema de traçabilitat i etiquetatge in situ, de la mateixa manera que per als OGM actualment etiquetats. No obstant traçabilitat, seria impossible saber si i quan tals productes estarien en el medi ambient i en la cadena alimentària “, afegeix.

“Necessitem la innovació en el sector del cultiu de plantes i nous enfocaments agronòmics que possibilitin la major diversitat dels recursos fitogenètics, però la innovació no ha de recórrer a tècniques d’enginyeria genètica que poden conduir a efectes secundaris impredictibles, i els beneficis van principalment a les empreses que els van a comercialitzar “, afegeix Eric Gall, director de Política d’IFOAM EU.

Les anomenades “noves tècniques de fitomillorament” abordades en el document de posicionament, com cisgénesis o CRISPR / Cas, interfereixen en el nivell subcel·lular i genòmica. Per tant, IFOAM EU considera que no serien compatibles amb els principis de l’agricultura ecològica i que no s’han d’utilitzar en l’agricultura ecològica.

La desregulació de les noves tècniques de engendrament posaria en perill la llibertat d’elecció dels criadors, agricultors i consumidors. Si algunes d’aquestes noves tècniques fossin excloses de l’àmbit d’aplicació de la legislació sobre els OGM, el sector orgànic s’enfrontaria a una situació en què les tècniques de modificació genètica excloses de l’agricultura ecològica podrien ser alliberades al medi ambient i la cadena alimentària quedaria exempta de qualsevol traçabilitat i requisit d’etiquetatge.

Llegiu el nou document de posició d’IFOAM EU