miriam martinez

Les llets vegetals* cada cop són més populars i moltes famílies, no només vegetarianes, estan utilitzant-les en substitució de la llet de vaca. Hi ha moltes varietats i és important conèixer-les bé perquè les seves propietats i contingut en nutrients varien considerablement entre unes i altres, fent-les més o menys adequades per a l’alimentació infantil.

Moltes s’enriqueixen amb calci – bé afegint carbonat càlcic o a partir d’algues marines riques en calci; i a algunes se’ls afegeix també vitamines D i B12.

Llet de soja. És la més completa per als nens. Té la mateixa quantitat de proteïnes que la llet animal i si va enriquida amb calci, aporta la mateixa quantitat d’aquest mineral, que a més s’absorbeix bé. Pot substituir la llet de vaca en l’alimentació infantil a partir de l’any. Amb la llet de soja també s’elaboren iogurts i postres (flams i natilles).

Llets de civada i d’ametlles. Tenen unes tres vegades menys proteïnes que la llet de soja, però tot i així són bones opcions per a nens majors de 2 anys que ja prenguin altres aliments rics en proteïnes; sempre que vagin enriquides amb calci.

Llet d’arròs. No és la millor opció per a l’alimentació infantil pel seu contingut excessivament baix en proteïnes (deu vegades menys que la de soja). Un got aporta 25 g d’hidrats de carboni i menys d’1 g de proteïnes. En nens petits això pot ser un problema perquè els aporta molt volum i calories però no altres nutrients que necessiten per al seu ràpid creixement. A més és una font important d’arsènic, que és recomanable evitar.

nutricio infantil llets vegetals

Les recomanacions generals més importants en relació amb les llets vegetals són:

– Durant el primer any de vida cap llet vegetal pot substituir la llet materna o la fórmula artificial especialment elaborada per a lactants. Entre els 6 i els 12 mesos es poden utilitzar de forma ocasional petites quantitats de llet vegetal en la preparació d’algun plat, però no com beguda o aliment principal. Abans dels 6 mesos no s’ha de donar cap llet vegetal als nadons.

– A partir de l’any els nens poden prendre 1-2 gots de llet vegetal al dia en substitució de la llet de vaca, sempre que estigui enriquida amb calci.

– Tria les que tinguin gens o molt poc sucre o edulcorant afegit. És important que els nens no s’acostumin als sabors artificialment dolços.

– Per consum diari tria llet de soja, de civada o d’ametlles o una combinació d’aquestes. Per alguna ocasió concreta pots utilitzar qualsevol altra llet (avellanes, espelta, quinoa, etc.), però utilitza la d’arròs el menys possible.

* Una de les accepcions del terme llet que recull la Reial Acadèmia Espanyola de la Llengua és el “suc blanc obtingut d’algunes plantes, fruits o llavors”, per tant és correcte usar el terme llet per referir-nos a totes aquestes begudes vegetals.

Autora: Miriam Martínez Biarge, Metge Pediatra

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here