informe fibl pae 2015 Sostenibilitat Qualitat alimentseco 1

PAE 03/02/2016
Nou dossier tècnic: ‘Sostenibilitat i qualitat dels aliments ecològics’.

La qualitat és un aspecte de la sostenibilitat o és un concepte global? Aquest dossier ofereix un enfocament modern sobre l’avaluació de la qualitat dels aliments, i posa en evidència les diferències entre els aliments ecològics i els convencionals, basant-se en diferents aspectes de la sostenibilitat i a través de diversos exemples.

Els aliments ecològics han de respondre a grans expectatives: han d’estar lliures de pesticides, ser gustosos i saludables, i haver estat elaborats de manera socialment responsable i respectant el medi ambient. En aquest sentit, els valors intrínsecs dels aliments ecològics (el benestar animal i els sistemes de producció adaptats a l’entorn i a l’espècie, i també el fet que l’agricultura ecològica renunciï a l’ús de plaguicides sintètics, fertilitzants minerals i enginyeria genètica i als ingredients de síntesi) s’han de reflectir en la qualitat d’aquests aliments.

Aquestes expectatives deixen clar que la qualitat alimentària no només es redueix a les característiques individuals del producte, sinó que ha d’incloure tot el procés, des del camp fins al plat. Per tant, en la comprensió actual del concepte, la qualitat dels aliments no només inclou el valor afegit de proximitat, la garantia de qualitat, el comerç just i la sostenibilitat, sinó també altres aspectes com el consum d’energia o les tècniques de producció i elaboració. Per tant, avui, la qualitat i la sostenibilitat estan estretament entrellaçades.

Aquest dossier ofereix un enfocament modern sobre l’avaluació de la qualitat dels aliments, i posa en evidència les diferències entre els aliments ecològics i els convencionals, basant-se en diferents aspectes de la sostenibilitat i a través de diversos exemples. Alhora planteja preguntes que encara s’han de deixar clares al públic general : Els aliments ecològics són millors? Què podem esperar de productes ecològics d’origen vegetal o animal? El menjar preparat pot ser ecològic? Què té de diferent l’elaboració o l’embalatge ecològic? Com podem estar segurs que comprem productes ecològics? Què s’entén per sostenibilitat i comerç just?

El dossier ha estat editat en català pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. La publicació original ha estat realitzada per l’Institut per la recerca en Agricultura Ecològica (Forschungsinstitut für biologischen Landbau,FiBL), Suïssa, Alemanya, Àustria www.fibl.org.

Podeu llegir el dossier AQUÍ.