CCPAE 04/03/2016
Un 56,3% de la població percep risc de contaminació per residus de pesticides a fruites i verdures.

L’Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA) ha presentat aquest dimecres els resultats del Baròmetre de Seguretat Alimentària 2015, realitzat per l’Institut Opinòmetre.

L’informe conclou que la situació relativa al coneixement, els hàbits i la confiança de les persones consumidores en relació a la seguretat alimentària es manté estable, però augmenta gairebé deu punts la percepció de risc de contaminació per residus de pesticides a fruites i verdures respecte el darrer Baròmetre.

Pel que fa a la probabilitat que s’ingereixi un aliment que perjudiqui la salut, un 28,3% percep aquest risc com bastant o molt probable. Aquest indicador es va situar en un 28,5% l’any 2012, data de l’anterior Baròmetre.

La percepció de freqüència dels riscos alimentaris augmenta entre el 2012 i el 2015. Un dels riscos considerats més habituals són els associats als residurs de pesticides a fruites i verdures. Un 56,3% de la població catalana els considera bastant o molt habituals. Tenint en compte la xifra del 2012, que era del 46,9%, la percepció negativa ha augmentat un 20%.

Preguntats pel concepte d’aliment segur, els enquestats en un 19,90% l’han definit com un aliment elaborat segons la normativa i sota uns controls oficials. En un 17,60% han respost que es tracta d’un aliment amb pocs additius, frescos o naturals, i en un 17,20% els han etiquetat com a sans, saludables i bons per a la salut. Un 7% ha associat aliment segur amb els aliments ecològics, poc manipulats i sense químics.

En relació a la confiança en els canals de comercialització i venda, la població continua atorgant la millor puntuació als canals tradicionals i directes, tals com les botigues especialitzades, els mercats i la venda directa al productor. Per contra, el comerç online i les botigues de descompte obtenen la nota més negativa.

El Baròmetre presenta més resultats sobre la confiança i els riscos percebuts en la manipulació i preparació, conservació i consum dels aliments per part de la societat catalana.

L’estudi ha estat realitzat per l’Institut Opinòmetre el setembre de 2015 a partir d’una mostra representativa de 700 entrevistes.

La jornada per debatre els resultats del Baròmetre

La seu de l’Agència de Salut Pública ha estat el lloc escollit per presentar aquest dimecres les dades del darrer estudi sobre seguretat alimentària a Catalunya i debatre-les entre els assistents.

Joan Guix, secretari de Salut Pública del Departament de Salut, ha presentat la  jornada i ha donat pas a l’exposició dels resultats més rellevants presentats per Alicia Coduras, de l’Institut Opinòmetre.

A continuació s’han debatut els resultats en una taula rodona moderada per Carmen Chacon, subdirectora de Seguretat Alimentària de la Secretaria de Salut Pública, i en la qual han participat Loreto Rubio, de Sinergia Value, Anna Burgués, d’Unió Cívica de Consumidors i Mestresses de Casa de Catalunya (UNAE), Carme Sabaté, directora de la Coordinadora d’Usuaris de la Sanitat (CUS), i Alba Llorens, de la Diputació de Barcelona.

Finalment, s’ha obert el debat al públic assistent, que ha suscitat diferents suggeriments per aprofitar la valuosa informació obtinguda per l’estudi, amb la finalitat de millorar la comunicació als ciutadans. En diferents intervencions del públic s’ha lloat la tasca de comunicació en seguretat alimentària que ha realitzat l’ACSA al llarg d’aquests anys als consumidors, i han aparegut diverses propostes i oportunitats de col·laboració per continuar avançant en aquesta tasca.

Més informació:  Baròmetre de Seguretat Alimentària de Catalunya 2015