Associació de Naturalistes de Girona 10/03/2016
L’Associació de Naturalistes de Girona reclama que la Cala Morisca segueixi sense urbanitzar.

L’Associació de Naturalistes de Girona (ANG) considera que la proposta de construir un hotel de més de 26.000 metres quadrats implicarà la degradació d’una de les cales més emblemàtiques i de forta identitat de la Costa Brava, a més de suposar un fort impacte paisatgístic i ambiental.

Així mateix, recorden que la presència de racons inalterats pel creixement urbanístic desmesurat i la seva preservació varen ser el motiu l’any 1998, de la redacció de la Carta de Tossa.

Segons ha tingut coneixement l’Associació de Naturalistes de Girona a través dels mitjans de comunicació i de veïns de Tossa de Mar, l’Ajuntament de Tossa de Mar preveu aprovar definitivament el conveni de gestió urbanística de Cala Morisca, aquest conveni ha de permetre la construcció d’un complex hoteler de més de 26.000 metres quadrats.

L’entitat explica que no ha tingut accés a la informació del projecte, però recorda que la Cala Morisca pertany a un dels espais que segons el Catàleg d’espais d’interès natural i paisatgístic de les comarques gironines s’haurien de preservar. Aquest document elaborat per la mateixa ANG i amb la col·laboració de la Diputació de Girona i la Fundació Territori i Paisatge, reclama entre altres mesures mantenir la zona sense edificar, i fixar-ne la seva protecció com a espai lliure permanent, dins els catàlegs municipals de protecció del paisatge de Lloret de Mar i de Tossa de Mar.

L’ANG considera que aquest projecte esdevé continuista amb un model de creixement turístic i urbanístic obsolet, i que pot comportar la degradació d’aquesta zona del litoral gironí. De fet, l’ANG creu que el nucli de Tossa, actualment recuperat i rehabilitat i, amb la presència de petites platges i cales d’elevada qualitat, té suficients recursos turístics per poder prescindir d’un projecte com aquest, el qual és contradictori amb un creixement urbanístic harmònic, compacte i integrat amb les trames urbanes actualment existents.

El litoral tossenc és bell, ric en biodiversitat, amb un notable atractiu paisatgístic per aquell turisme que s’hauria d’acostar a la Costa Brava. I sobretot, a més, aquest paratge és prou important com per malmetre’l amb una construcció de més de 26.000 metres quadrats.

Així mateix, l’organització ecologista considera sorprenent la proposta presentada, ja que contradiu tots els principis de la Carta de Tossa, signada l’any 1998 i revisada el 2006, on el municipi de Tossa es comprometia a assolir uns objectius encaminats a la preservació́ del territori i dels seus valors patrimonials, amb un model turístic que preserveś el litoral.

En definitiva, l’ANG s’oposa a la construcció en un paratge que presenta un notable interès, caracteritzat per la presència de penya-segats amb diverses espècies de flora adaptada a les dures condicions meteorològiques i edàfiques d’aquests ambients, i per tant, escasses també a nivell de Catalunya.

Fitxa completa del Catàleg d’espais d’interès natural i paisatgístic de les comarques gironines.