EFE Verde 11/03/2016
Els espanyols van reciclar 7 de cada 10 envasos de vidre el 2015.

Els espanyols van reciclar 7 de cada 10 envasos consumits durant 2015, un total de 724.000 tones de vidre, segons les dades facilitades avui per Ecovidrio.

(Imatge: Mural-Infografia d’Ecovidrio)

Aquesta entitat sense ànim de lucre, encarregada de la gestió del reciclatge de residus d’envasos de vidre a Espanya, ha presentat aquest matí el seu informe de 2015, segons el qual el volum recollit va assolir un percentatge del 67,4%: un increment del 4,4% respecte a l’any anterior.

El document també assenyala que cada ciutadà va reciclar 15,5 quilos de vidre anual, fet que suposa 59 envasos per habitant, i que el pes mitjà d’aquests recipients es va reduir en més d’un 12%.

Aquesta tasca va ser possible gràcies als 200.000 contenidors verds distribuïts a tot el país, un per cada 230 persones; 7.700 nous dipòsits van ser instal·lats durant 2015.

Més de 8.000 persones dedicades a la gestió del reciclatge (tractament o transport) van contribuir al reciclatge, amb la col·laboració específica de més de 8.000 ajuntaments espanyols i del sector d’hostaleria, a més dels “petits gestos ciutadans” segons el director general d’Ecovidrio, José Manuel Núñez-Lagos, que s’ha mostrat satisfet perquè a Espanya es recicli “cada any més vidre”.

Pel que fa a les comunitats autònomes, les més actives van ser Balears (33 kg per habitant), Navarra (24,8 kg) i País Basc (26,2 kg), on hi ha un “elevat nivell de sensibilització i compromís ciutadà” a més de una “cultura més veterana del reciclatge”, ha precisat Núñez-Lagos.

Fins i tot en les regions on menys es recicla, Andalusia (11,3 kg) i Extremadura (7,2 kg) s’està produint “un canvi de tendència” segons el director general d’Ecovidrio, ja que en ambdues el percentatge de col·laboració ha crescut entre un 12 i un 13%.

Entre els sectors més importants a l’hora de gestionar aquesta recuperació del vidre, la hosteleria suposa el 50% pel que la seva col·laboració resulta “fonamental” per construir un entorn “més sostenible”.

Segons les dades d’aquesta entitat, gràcies al reciclatge, el 2015 es va evitar l’extracció de 870.000 tones de matèria primera així com l’emissió de 485.000 tones d’emissions de CO2, el que equival a “plantar més de mig milió d’arbres i preservar-los durant un segle “, a més de generar un estalvi de 1.956.000 megawatts / hora.

Núñez-Lagos creu que l’objectiu de la Comissió Europea d’arribar a un 75% de reciclatge per a 2025 no només és factible sinó que se superarà “folgadament” ja que preveu arribar al 77% el 2020.

Més de 500.000 escolars van rebre educació sobre el reciclatge

Pel que fa a la conscienciació social, el directiu ha assenyalat que “la prioritat és l’educació” pel que en 2015 més de mig milió d’alumnes de 3.000 centres escolars de tot Espanya van participar en accions de reciclatge.

A això cal sumar el “consolidació” de les xarxes socials com a “eina clau” de sensibilització, informació i interacció amb la ciutadania.

En aquesta presentació també s’ha fet referència a un estudi de Ecovidrio sobre “Usos i actituds dels espanyols davant del reciclatge de vidre”, que entre altres punts destaca que un 78% dels usuaris la considera “una activitat que contribueix al desenvolupament econòmic i social del país”.

El mateix document precisa que el 71% de les llars espanyoles declara separar “sempre” els envasos de vidre i que un 59% reconeix disposar d’un contenidor de vidre a menys de 50 metres del seu habitatge.

Fuente: EFEverde – www.efeverde.com