SEAE 30/03/2016
El darrer número de la Revista Ae ens alerta sobre menjar aliments elaborats.

Les freqüents alertes alimentàries que apareixen en les notícies sobre el menjar transformada en, sobretot, els últims mesos, és una cosa que preocupa cada vegada més als consumidors. El número 23 de la revista Ae dedica aquest nou número de primavera a informar-nos d’aquestes alertes sobre menjar aliments elaborats i l’impacte dels hàbits de consum moderns en la salut, i ens proposa l’alimentació ecològica com a alternativa a tot aquest model.

Mª Dolores Raigón analitza la gravetat de les alerta alimentàries i els avantatges que té l’alimentació ecològica, detenint-se en els resultats dels darrers estudis de les alertes sobre aliments elaborats de l’OMS. Per la seva banda, A Beck, de l’Associació d’elaboradors d’aliments ecològics d’Alemanya (AOEL), ens explica com convergeixen la producció i transformació ecològica en alguna cosa més sostenible i saludable.

Entrevistem H Usó, nutricionista del Vila-real CF, que explica com ha aconseguit que els jugadors del club castellonenc siguin els únics del món la dieta es basa en aliments ecològics. L’holandès B van den Idsert, director de Bionext, insisteix en l’inevitable “del canvi en el nostre comportament com a consumidors”; mentre que O Fernández, metge de família, i autora del llibre “Les meves receptes anticàncer”, després de superar una dura malaltia, conclou que “menjar ecològic dóna més salut”.

També destaquen en aquest número l’article sobre la mel ecològica, els seus mites i veritats, de David Quesada i el reportatge sobre el Programa Ecocomedores de Canàries (PECC), per millorar la qualitat de l’alimentació dels nostres escolars amb aliments ecològics. Eric Gall ens informa com es van incloure les pràctiques de protecció dels sòls de l’agricultura ecològica en la cimera mundial del clima de París.

Com cada trimestre a la revista, es presenten dues experiències d’agricultors ecològics; en aquest cas, de T Casasas, apicultora de Seva (Barcelona) i de J Sanchís, horticultor de Llíria (València). I en la secció de ramaderia, A Villar, G Salcedo i M López-Alonso descriuen la composició natural de la llet de vaca de producció ecològica al nord d’Espanya, diferenciant-la de la convencional.

Així mateix, l’article ‘MiSuperAbuelo’ relata en què consisteix el saber dels nostres majors aplicat a l’agricultura; en R + D + I, M Escutia presenta l’últim informe sobre la recerca en AE a Europa; l’aplicació de quelats d’origen natural i la producció de blat ecològic són els dos temes de Producció Vegetal. Finalment: les fitxes pràctiques sobre l’ús del ha com a planta protectora, el control ecològic del cuc de filferro o l’ús del Orius spp en el control biològic de plagues (JL Porcuna), la varietat local de Faba verdet (Xarxa de Llavors) , la descripció de la passionera com a planta medicinal (M Ribo), la raça porcina de Vic (C García), al costat del racó de l’assessorament agroecològic, completen aquest número de la revista Ae.

Recordem que la revista Ae (de divulgació d’agricultura i ramaderia ecològica), que edita la Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica (SEAE), es publica trimestralment i es comercialitza a un preu de 4 € en paper i 3 € en format digital.

Per subscriure enviar email a revista-ae@agroecologia.net o veure www.revista-ae.es