LOGO SOLGAR DESDE 1947

ESPAI PATROCINAT PER:
Suplementos Solgar

Com ja deiem en l’anterior número, el suport hepàtic a la primavera és important per als casos d’al·lèrgia reduint els seus símptomes i actuant com a preventiu, però no només això… I és que amb un fetge en mal estat és impossible trobar-se bé, els nostres òrgans i salut són, en gran mesura, determinats per la vitalitat del nostre fetge.

Es tracta de l’òrgan més gran que tenim i compleix amb funcions vasculars, secretores i metabòliques:

– Filtra 1 litre de sang per minut i treu de la circulació bacteris i toxines, entre d’altres.

– Sintetitza i segrega 1 litre de bilis al dia, necessària per a l’absorció de vitamines liposolubles com la vitamina A, D, K i E, i per a l’eliminació de substàncies tòxiques de l’organisme.

– Participa en el metabolisme dels hidrats de carboni, proteïnes i greixos, en l’emmagatzematge de vitamines, minerals i glicogen, i a través de la bilis, en la desintoxicació i excreció d’hormones, histamina, medicaments, drogues, alcohol, amoníac, pesticides i altres tòxics.

El deteriorament o congestió del nostre gran orgue, pot portar-nos a diversos efectes secundaris, des de el més lleu com pot ser un mal de cap o inflor abdominal, seguit de càlculs biliars, colèstasi o hepatitis podent arribar fins a una possible cirrosi hepàtica o fins i tot càncer. El fetge pot patir en silenci i no avisar, per això l’observació d’una pell descolorida i ulls groguencs, un orina de color fosc i excrements greixosos o pàl·lids poden ser grans indicatius.

En qualsevol cas, la seva cura i protecció s’imposa, i més encara, en una societat tan tòxica com en la que ens trobem… Vivim envoltats de metalls pesats, de contaminació i pesticides, de químics en les pintures de les nostres parets, cosmètics i detergents, d’additius en una dieta pobra en fibra i alta en greixos saturats juntament amb el consum habitual d’alcohol, tabac, sedentarisme i estrès.

En definitiva, la salut d’un individu dependrà molt de la capacitat que tingui el cos per desintoxicar -se…

Per a això és imprescindible portar una dieta depurativa rica en vegetals i fibra soluble per ajudar a augmentar la nostra secreció biliar i en antioxidants per protegir-lo de l’efecte dels radicals lliures, responsables de destruir les seves parets cel·lulars.

Les cremes de verdures, sucs i batuts verds permeten fer un descans al sistema digestiu, sense oblidar-nos de la importància de beure líquid a través d’aigua, brous vegetals i infusions. S’evitarà el cafè, sucre i farines refinades, alcohol, fregits, carn vermella i greixos hidrogenats.

antioxidants

Els protectors i aliats hepàtics *

– Colina, Inositol i L-metionina, són agents lipotròpics que eviten l’acumulació de greix al fetge, millorant la funció hepàtica a més de beneficiar la seva desintoxicació.

– Dent de lleó, planta coneguda com a tònic hepàtic i agent lipotròpic, estimula la secreció de la bilis i evita l’acumulació de colesterol i greix al fetge i vesícula biliar.

– Card marià, planta antioxidant gràcies a la silimarina, component actiu hepatoprotector de gran activitat detoxificadora i biliar, a més d’estimular el creixement de cèl·lules hepàtiques sanes.

– Cúrcuma, rizoma i espècia que millora la funció hepàtica, coneguda per tractar la icterícia i de gran acció antioxidant combatent els efectes nocius de les toxines i radicals lliures.

*La suplementació ha de ser prescrita i supervisada per un professional de la salut

Autora: Mareva Gillioz, Dietista i Coach nutricional, especialitzada en Naturopatia