CCPAE 10/05/2016
Ecosegell, nou recurs educatiu digital innovador per treballar la producció ecològica a l’aula.

El Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) presenta a BioCultura el projecte educatiu Ecosegell.cat, un recurs educatiu digital per a nens i nenes de 10 a 14 anys per treballar a les escoles els principis de la producció agrària ecològica i l’etiquetatge dels aliments bio.

El projecte pedagògic s’ha realitzat en col·laboració amb l’Associació Vida Sana i l’empresa Ecotrui. Ecosegell.cat és la primera iniciativa d’aquest tipus a tot l’estat espanyol.

El material digital consta de tres jocs: un qüestionari sobre la producció ecològica, un taller per fer la teva pròpia etiqueta de producte bio i una activitat per cuinar. Es pot veure un avanç en un vídeo demostratiu.

El web on s’allotjarà, www.ecosegell.cat, estarà disponible a partir del 24 de maig, dia en què es realitzarà la presentació oficial, en el marc de les activitats de la Setmana Bio catalana.

La fira BioCultura ha estat l’escenari escollit per presentar un avanç del que serà Ecosegell.cat, un nou recurs didàctic digital, d’accés lliure i gratuït, per conèixer els principis de la producció agrària ecològica i l’etiquetatge dels aliments ecològics, pensat per a l’alumnat de cicle superior de primària i primer cicle de secundària.

Què és Ecosegell.cat?

Ecosegell.cat és un recurs pedagògic i didàctic digital allotjat a www.ecosegell.cat. Consta de dos materials, una guia per al professorat i tres jocs digitals:

– ‘Ecotest’, un qüestionari tipus test per assolir coneixements bàsics sobre la producció agrària ecològica

– ‘Fes la teva etiqueta’, per dissenyar l’etiqueta d’un producte ecològic segons la normativa

– ‘Mmm… avui cuinaré’, que ofereix dues receptes per cuinar virtualment, anant abans a una botiga virtual per triar els aliments ecològics necessaris per fer les receptes

La guia per al professorat incorpora les fitxes curriculars, el marc competencial i els continguts teòrics, a més de constar de dues activitats complementàries d’investigació i recerca.

Destinataris

Els principals destinataris són el nens i nenes de 10 a 14 anys, és a dir, la franja d’edat corresponent al cicle superior de primària i al primer cicle de secundària. És un recurs pensat per treballar a l’escola, però també es pot treballar a qualsevol altre lloc, ja que és d’accés lliure i gratuït per a tothom.

Objectius

Els principals objectius que vol assolir el projecte són:

– Donar a conèixer els principis de la producció agrària ecològica
– Donar nocions bàsiques del sistema de certificació i l’etiquetatge ecològic
– Incentivar valors i actituds familiars respectuoses amb la salut i l’entorn

On i quan estarà disponible?

Ecosegell estarà allotjat permanentment a la xarxa i s’accedirà a través del web www.ecosegell.cat, disponible a partir del 24 de maig de 2016.

Se’n farà difusió a través dels canals de l’àmbit educatiu (XTEC, xarxa de recursos pedagògics, etc.).

Una iniciativa inèdita

Ecosegell.cat és la primera iniciativa d’aquest tipus dirigida a escoles a tot l’estat espanyol. És un material original, creatiu, innovador i ecològic, i pretén assolir els objectius de manera didàctic, multidisciplinària i vivencial.

Qui l’ha desenvolupat?

El CCPAE ha dirigit i promogut el projecte, i ha comptat amb la coordinació i redacció de continguts de l’Associació Vida Sana, a través del seu projecte Mama Terra, i ha encarregat la il•lustració, el disseny i la programació a Ecotrui. Ambdues organitzacions estan compromeses amb l’alimentació ecològica i el medi ambient.

D’on neix la idea d’Ecosegell.cat?

El CCPAE, entitat de control i certificació dels productes ecològics a Catalunya, i que té també com a funció la promoció dels aliments ecològics, va detectar que després de la maleta pedagògica i l’exposició itinerant del Pla d’Acció per a l’agricultura i l’alimentació ecològiques 2008-2012, no s’havia realitzat cap més material per a les escoles per promoure l’alimentació ecològica.

Els materials editats havien quedat obsolets pel seu contingut o bé s’havia esgotat o fet malbé. És per això que el Consell va decidir endegar un projecte nou amb recursos propis, i oferir un nou material als centres educatius de forma permanent, accessible, gratuïta i ecològica.

Presentació oficial: 24 de maig (Setmana Bio)

La presentació oficial del recurs Ecosegell.cat es realitzarà el dimarts 24 de maig a Barcelona, en el marc de la Setmana Bio per a l’alimentació ecològica a Catalunya. S’enviarà convocatòria.

Qui estigui interessat/da a rebre la convocatòria o assistir-hi, pot posar-se en contacte a través de l’adreça comunicacio@ccpae.org.

Més informació: www.ecosegell.cat