LOGO SOLGAR DESDE 1947

ESPAI PATROCINAT PER:
Suplementos Solgar

A diferència de la osteoartritis, l’artritis reumatoide és una malaltia inflamatòria d’origen autoimmune. Sol ser més freqüent en les dones i l’edat habitual de començament de la malaltia és dels 20 als 40 anys, encara que aquesta pot variar.

La seva simptomatologia varia des de febre moderada, fatiga, rigidesa, dolor agut i gran inflamació en les articulacions, afectant amb el temps a totes les de l’organisme. La pell d’aquestes zones inflamades sol ser de color vermellós-violaci, i poden arribar a aparèixer alteracions com la deformació en coll de cigne i en trau dels dits.

Hi ha una interessant relació entre l’aparició de l’artritis reumatoide i la disfunció intestinal, els pacients solen presentar una major permeabilitat intestinal i alteració en la seva flora bacteriana.

La dieta s’ha vinculat sempre amb moltes formes d’artritis, tant en la seva causa com en la curació. Es recomana una base alimentària rica en verdures de fulla verda i arrel, baies riques en flavonoides, fibra, fermentats rics en probiòtics, llavors i fruits secs rics en omega 3, però baixa en sucres i greixos saturats, evitant tot tipus de refinats, fregits , carn i alcohol. S’ha demostrat una gran millora en l’eliminació d’aliments al·lergènics, entre els més comuns, el blat (gluten), blat de moro, llet i derivats, i les solanàcies, tomàquet, patata, albergínia i pebrot.

artritis reumatoide

Consideracions

En ser una malaltia crònica, el seu tractament no serà de curta durada. Per això és important el plantejar-se un mètode pal·liatiu i regeneratiu amb el suport de plantes i suplements naturals, enfront de l’ús continu de l’aspirina i fàrmacs no esteroides provocant efectes adversos gastrointestinals i cardiovasculars no desitjats.

La fisioteràpia és un altre gran suport gràcies a l’exercici i a l’aplicació de massatges i canvis de temperatura de fred-calor, entre d’altres.

Els nostres aliats: nutrients i fitonutrients*

-Glucosamina i Condroitina

Components del cartílag i líquid sinovial, milloren els símptomes de l’artritis i reparen del dany articular. La condroprotecció frena i evita el desgast articular actuant a més des de l’arrel del problema.

– Antioxidants

Les vitamines A, C, E, els carotenoides i el seleni protegeixen al cartílag de la seva destrucció, afavorint al seu torn la producció de nou cartílag. Lluiten contra els radicals lliures, oxidants, prostaglandines i leucotriens causants dels danys tissulars.

– Àcids grassos Omega 3

S’ha demostrat que el EPA (àcid eicosapentaenoic) inhibeix la inflamació i beneficia tot tipus d’artritis. Es recomana prendre-l en combinació de DHA.

– Cúrcuma

La curcumina, pigment groc de la cúrcuma, actua com a potent antiinflamatori i antioxidant, ajuda a eliminar certs radicals lliures que danyen l’articulació.

– Bromelina

Enzim derivada de la pinya, inhibeix la inflamació i descompon els complexos immunes desencadenants dels símptomes artròsics, accelerant així la curació del dany tissular. A més, potencia també la biodisponibilitat de la cúrcuma.

– Ashwagandha

La investigació clínica ha demostrat que aquesta herba posseeix potents propietats antiinflamatòries i immunomoduladores gràcies als seus principis actius d’activitat tant com immunoestimulant com immunosupressora.

– Tanarida o Matriarcaria

De llarga tradició en tractaments de febre, artritis i cefalea, la investigació científica ha comprovat que els seus extractes exerceixen una major activitat antiinflamatòria que l’aspirina.

* La suplementació ha de ser prescrita i supervisada per un professional de la salut

Autora: Mareva Gillioz, Dietista i Coach nutricional, especialitzada en Naturopatia