IFOAM EU 25/05/2016
Es necessita un enfocament constructiu en les negociacions del reglament ecològic.

Ahir, el Comissionat d’Agricultura Phil Hogan va estar present per a l’intercanvi regular de punts de vista amb els membres de la Comissió d’Agricultura del Parlament Europeu.

En la mateixa sessió, el ponent del dossier ecològic, MEP Martin Häusling, va proporcionar una actualització sobre les negociacions en curs a tres bandes en relació amb el text del nou reglament orgànic.

“Les opinions del Consell i del Parlament no són tan diferents pel que no està clar per què el procés està durant tant de temps. D’altra banda, bàsicament estan d’acord en els punts més crítics: les dues institucions van rebutjar clarament el concepte d’un llindar per a les substàncies no autoritzades i totes dues estan d’acord a mantenir els requisits específics de control orgànic en el reglament orgànic en lloc de passar-los a la legislació horitzontal dels “controls oficials” va dir Christopher Stopes, president d’IFOAM UE

“A mesura que els colegisladors s’acosten a un acord, la Comissió ha de complir el seu paper de “constructora de ponts”. El procés es va iniciar amb l’objectiu declarat de desenvolupar el sector orgànic. Però 4 anys després, encara hi ha incertesa sobre les regles que els operadors hauran d’aplicar aviat, el que està posant en risc les inversions. En lloc de donar suport al sector orgànic Europeu, el procés de revisió l’ està soscavant “.

“Els agricultors orgànics estan treballant dur per coexistir amb els seus veïns convencionals, mentre protegeixen els seus cultius de les substàncies permeses en el 95% de la producció agrícola europea. Ells no han de ser castigats per la contaminació dels productes protegits per l’agricultura convencional quan està fora del seu control.”  Va afegir la vicepresident d’IFOAM UE Jan Plagge. 

“El llindar de la descertificació – i qualsevol altre sistema similar – no només castigaria injustament als agricultors orgànics per la contaminació causada pels veïns i per la contaminació del medi ambient en general, sinó que també soscavaria la coexistència de diferents tipus de agricultors”.

“S’estan perdent oportunitats per a utilitzar la nova regulació com una eina per al desenvolupament ulterior de l’orgànic. En lloc de discussions esgotadores sobre llindars i sistema de control, hauríem donat la benvinguda i més consideració, per exemple, a nous requisits per ajudar a els processadors orgànics a millorar el seu comportament mediambiental,” va dir Eduardo Cuoco, director d’IFOAM UE.

Nota de premsa d’IFOAM EU – www.ifoam-eu.org