CCPAE 25/05/2016
Les escoles i els instituts podran treballar la producció ecològica i l’etiquetatge d’aliments ecològics amb el recurs digital Ecosegell.cat.

El Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) va presentar ahir, juntament amb l’Associació Vida Sana, el recurs educatiu Ecosegell.cat, una eina digital que permetrà treballar a l’aula els principis de la producció agrària ecològica i l’etiquetatge dels aliments bio.

El projecte pedagògic s’ha realitzat en col·laboració amb l’Associació Vida Sana i l’empresa Ecotrui, i és la primera iniciativa d’aquest tipus a tot l’estat espanyol.

El material digital consta d’una guia pedagògica per al professorat i de tres jocs: un qüestionari sobre la producció ecològica, un taller per fer la teva pròpia etiqueta de producte bio i una activitat per cuinar.

El recurs, que està en fase final de proves, estarà disponible molt aviat a www.ecosegell.cat i s’informarà als centres de recursos pedagògics.

La roda de premsa ha tingut lloc a l’Escola Pere IV, un centre educatiu públic que treballa l’agricultura i l’alimentació ecològiques dins del seu projecte de centre. La presentació ha anat a càrrec del president del CCPAE, Daniel Valls, de la presidenta de Vida Sana, Ángeles Parra, i del director de l’escola, David Beltrán. Els alumnes de cinquè de primària del centre educatiu han pogut conèixer de primera mà els jocs.

Daniel Valls ha expressat la seva satisfacció pel resultat del projecte i es mostra confiat: “L’Ecosegell s’ha creat amb l’objectiu de dotar a les escoles d’una eina didàctica, vivencial, creativa, i sobretot gratuïta i accessible, per treballar l’alimentació bio a les aules. Esperem que tindrà una gran acollida dins de la comunitat educativa”.

El president del Consell també ha comentat que “Ecosegell.cat és la primera iniciativa d’aquest tipus dirigida a escoles a tot l’estat espanyol. Des de Catalunya tornem a ser innovadors i som conscients que educar és la clau per fer un món millor“.

Per la seva banda, Ángeles Parra ha explicat el perquè de la seva implicació al projecte: “Els nens són els consumidors del futur i també els hereus del planeta. Per això és necessari que comencin a participar de la consciència mediambiental i de salut tan important per a gaudir d’un present i un futur dignes. Des de l’associació entenem que no hi ha prou amb la denúncia sinó que cal oferir al ciutadà alternatives i solucions per això jocs i eines didàctiques com l’Ecosegell a les escoles són de màxima importància.

L’Ecosegell: continguts i objectius

Aquest nou recurs didàctic digital està dissenyat per a l’alumnat de cicle superior de primària i primer cicle de secundària, d’edats compreses entre els deu i els catorze anys. Consta de dos materials, una guia per al professorat i tres jocs digitals:

– ‘Ecotest’, un qüestionari tipus test per assolir coneixements bàsics sobre la producció agrària ecològica

– Fes la teva etiqueta’, per dissenyar l’etiqueta d’un producte ecològic segons la normativa

– i ‘Mmm… avui cuinaré’, que ofereix dues receptes per cuinar virtualment, anant abans a una botiga virtual per triar els aliments ecològics necessaris per fer les receptes

La guia per al professorat incorpora les fitxes curriculars, el marc competencial i els continguts teòrics, a més de constar de dues activitats complementàries d’investigació i recerca.

Els objectius plantejats al projecte són donar a conèixer els principis de la producció agrària ecològica, transmetre nocions bàsiques del sistema de certificació i l’etiquetatge ecològic, i incentivar valors i actituds familiars respectuoses amb la salut i l’entorn.

Qui l’ha desenvolupat?

El CCPAE ha dirigit i promogut el projecte, i ha comptat amb la coordinació i redacció de continguts de l’Associació Vida Sana, a través del seu projecte Mama Terra, i ha encarregat la il·lustració, el disseny i la programació a Ecotrui. Ambdues organitzacions estan compromeses amb l’alimentació ecològica i el medi ambient.

D’on neix la idea d’Ecosegell.cat?

El CCPAE, entitat de control i certificació dels productes ecològics a Catalunya, i que té també com a funció la promoció dels aliments ecològics, va detectar que després de la maleta pedagògica i l’exposició itinerant del Pla d’Acció per a l’agricultura i l’alimentació ecològiques 2008-2012, no s’havia realitzat cap més material per a les escoles per promoure l’alimentació ecològica.

Els materials editats havien quedat obsolets pel seu contingut o bé s’havia esgotat o fet malbé. És per això que el Consell va decidir endegar un projecte nou amb recursos propis, i oferir un nou material als centres educatius de forma permanent, accessible, gratuïta i ecològica.

On i quan estarà disponible?

Ecosegell estarà allotjat permanentment a la xarxa i s’accedirà a través del web www.ecosegell.cat. Properament s’informarà de la posada en marxa.

Se’n farà difusió a través dels canals de l’àmbit educatiu (XTEC, xarxa de recursos pedagògics, etc.).

Més informació: www.ecosegell.cat