Bio Eco Actual 06/06/2016
Per tercera vegada la UE no aconsegueix l’acord per a la renovació temporal del glifosat.

Els experts de la Unió Europea (UE) no han aconseguit el consens necessari ni a favor ni en contra de renovar temporalment el permís per comercialitzar en els Vint productes amb glifosat, substància tòxica i “probablement cancerígena” i principi actiu de la gran majoria de els herbicides utilitzats a nivell mundial.

Imatge: Cartell reivindicatiu de Greenpeace

L’assumpte es va tractar en el Comitè Permanent d’Animals, Aliments i Plantes, i s’informarà dimarts que ve del tema al col·legi de comissaris europeus. En aquesta reunió es debatran els propers passos a donar en relació amb aquest tema. En particular, es decidirà si convocar al comitè d’apel·lació, en el qual participen experts a més alt nivell que en la reunió celebrada el 6 de juny.

“Correspon ara als socis comunitaris assumir les seves responsabilitats. No serà possible amagar-se darrere de la CE”, ha subratllat el portaveu.

Malta ha votat en contra de la proposta de perllongar fins a 18 mesos la llicència del glifosat i que set països (Alemanya, França, Itàlia, Grècia, Àustria, Portugal i Luxemburg) es van abstenir. Espanya ha tornat a votar que sí.

El Govern espanyol és dels pocs a la UE que en aquesta llarga història no ha proferit una única vegada públicament la paraula glifosat. El 9 de març, després de la primera temptativa frustrada d’reautorizar el glifosat, Juan Antonio López de Uralde, llavors Diputat del Grup Parlamentari PODEM-EN COMÚ PODEM-EN MAREA, va registrar una pregunta al Congrés dels Diputats però el Govern no dignar contestar. La postura del Govern, favorable a la reautorització, només es va conèixer a causa del que transcendia de les reunions del Comitè Permanent de Plantes, Animals, Aliments i Pinsos i de les converses i reunions mantingudes entre les entitats socials i la Direcció General de Sanitat de la Producció Agrària, que representen a Espanya en aquest comitè.

Brussel·les havia proposat una extensió limitada del permís a aquesta substància fins que l’Agència Europea de Químics (ECHA) emetés el seu informe sobre el tema i aclarís així els dubtes que persisteixen en relació amb el possible impacte del glifosat sobre la salut.

Han indicat així mateix que encara hi ha marge per celebrar d’aquí a 30 de juny -termini límit per prendre una decisió ja que és la data en què expira la llicència del glifosato- una reunió del comitè d’apel·lació. Van precisar, però, que de moment no s’ha plantejat cap data per aquesta eventual cita.

L’organització Greenpeace va opinar que el fet que la CE “no hagi aconseguit el suficient suport” avui a la seva proposta demostra “que els governs segueixen escèptics sobre l’ús continuat d’aquest controvertit pesticida”.

El glifosat és la substància activa de l’herbicida més venut al món, el RoundUp, comercialitzat per la multinacional Monsanto. Al març de 2015 l’Organització Mundial de la Salut (OMS) el va classificar com “probablement cancerigen”, després de la publicació per part d’Agència d’Investigació sobre el Càncer (IACR) d’un ampli estudi que demostrava l’aparició de limfoma no-Hodgkin, desenvolupament de cèl·lules canceroses i danys en l’ADN en animals de laboratori en contacte amb Glifosat.

Bio Eco Actual