Vinum Nature 23/06/2016
Barcelona va ser una vegada més el punt de trobada dels elaboradors de vi ecològic en el Saló Internacional Vinum Nature.

Sota el lema “El vi escolta la veu de la terra”, el passat dilluns 20 de juny, Barcelona va presentar el seu Saló Professional de Vins Ecològics, Biodinàmics i Naturals al Museu Marítim de Barcelona. 

VN•Bcn’16 va celebrar la seva quarta edició amb una afluència de públic que va superar el miler d’assistents, consolidant així Barcelona com la ciutat d’acollida per a aquesta tipologia de vins. Amb una participació de 60 cellers elaboradors i diverses presentacions i debats la trobada ens mostra una clara aposta del sector per mostrar els seus vins més naturals. La incorporació de la presència internacional amb cellers italians i francesos; o de cellers de gran prestigi que ja han optat per convertir la seva producció a la viticultura ecològica, són dos exemples que es van poder observar en el Saló Vinum Nature.

Tastos com el que va guiar Víctor Jiménez de La Vinícola ens va apropar els vins ecològics de la regió del Roselló, vins de gran interès per la seva qualitat i proximitat del país veí. El Consorci de Vinya Celler Masia va introduir el seu segell de distinció i reconeixement a aquells elaboradors que conjuminen en els seus els seus vins: la vinya de collita pròpia, el celler i la masia o habitatge de pagès tradicional. 

Ja en forma de col·loqui obert i de la veu d’autors de llibres, enòlegs i sommeliers es va aprofundir en com ha evolucionat el concepte “ecològic” i com passa de ser d’una convicció a una necessitat. La percepció i informació sobre el vi ecològic és avui encara insuficient i el posicionament sobre aquest tema segueix sent molt ambigu o al menys encara discret al nostre país. El que és ineludible és la necessitat d’abraçar formes de viticultura i enologia cada vegada més naturals i respectuoses amb el medi ambient i el territori i, és en aquest punt, on els vins ecològics llueixen millor la seva autoritat. 

Luís Tolosa, sociòleg i autor de diverses publicacions sobre el vi i enoturisme i la periodista Ruth Troyano van expressar la necessitat d’una major transversalitat on el vi ecològic no fos una categoria per-se i per la qual la sostenibilitat, la qualitat i la autenticitat de l’origen fossin els seus elements definitoris. D’altra banda, el concepte de vi natural es confon sovint entre els vins ecològics i segueix sent un terme controvertit i exempt de regulació.

Pablo Chamorro, director de Vinum Nature, va afirmar que el vi, sense etiquetes o categories, és ja una beguda de les més naturals que podem comprar a qualsevol establiment i ens indica que cal ser valents i fer un pas més en la definició del concepte natural des d’altres aproximacions més tècniques. Per exemple, l’ús de la concentració de sulfurós ja s’està etiquetant indirectament amb el terme “Sense sulfits afegits”.  Anna Casabona i Lluís Manel Barba, van aportar també la seva experiència des de la convicció i la perspectiva del sumiller i la comercialització del vi ecològic.

Altre taula rodona amb degustació va ser protagonitzada pels vins biodinàmics que van ser explicats pels seus elaboradors sense l’attrezzo o dosi mitològica que en ocasions embolica aquesta tipologia de vins. La presentació dels escumosos Clàssic Penedès com a nova representació de l’origen de les bombolles elaborades de forma 100% ecològica, data de degollament, rimes de més de 15 mesos i oberta al mètode ancestral com a opció d’interès i de futur.

També van ser presentats en el Saló VNBcn els Guardons Golden Leaf Superior als millors vins ecològics. Certamen de Vinum Nature que avalua la mostra més àmplia i representativa de vins ecològics de l’estat. Tots els vins i el palmarès es poden consultar ja a la pàgina www.vinosecologicos.org (Accés al Palmarès Golden Leaf.). També va ser lliurat el Guardó VN Acció Sostenible a l’espai vinatería La Festival, premiant la seva iniciativa de presentació i comunicació del vi ecològic a doll, amb una aproximació més fresca i jove al consumidor. El Sr. Salvador Puig, Director del INCAVI, el Sr. Pere Chias, President del Gremi de Restauració de Barcelona i una representació del Comissionat de Comerç, Consum i Mercats de l’Ajuntament de Barcelona van fer entrega dels citats guardons.

vn16 2

Barcelona consolida així a Catalunya un espai amb gran projecció i que ens apropa més a l’origen del vi i a la protecció del patrimoni ambiental i saludable que representa. 

Més informació a www.vnbcn.com