Durant molt temps, durant dècades, s’han utilitzat els barems i estàndards del Producte Interior Brut per saber si en un país van les coses bé… Aquesta anàlisi, purament materialista, realment no serveix per saber si la ciutadania té benestar, si es respecta al medi ambient, si hi ha justícia social, si la població està sana o malalta.

L’últim The Ecologist, el número 66, corresponent al trimestre d’estiu, posa el dit a la nafra d’una economia neoliberal que satisfà a molt pocs. I, a partir de l’exemple de Bhutan, aposta per altres tipus d’anàlisi per saber si la ciutadania està satisfeta amb els seus governants i la seva forma de fer política.

Fa uns anys, l’últim monarca bhutanès, abans de donar pas a la democràcia al seu país, es va revelar com un gran estadista en abolir a Bhutan, de manera unilateral, el PIB. Va instaurar la Felicitat Nacional Bruta (FNB) com a barem per mesurar la satisfacció de la població. Bhutan ha declarat, per exemple, que el 2020 tota la seva agricultura serà ecològica. La majoria de la seva població vol viure seguint formes de pensament tradicional, aferrats a les seves arrels, respectant la Natura.

Normes restrictives impedeixen, per exemple, un turisme de borratxera a Bhutan o que presumptes “alpinistes” pugin als seus cims i els deixin plens d’escombraries no biodegradables, com passa al Nepal.

Els bhutanesos prefereixen viure amb menys però més satisfets i feliços. És una bogeria? No és una bogeria el contrari? Bhutan és un dels països del planeta on la població es mostra més tranquil·la i feliç.

Pots demanar aquest número o subscriure’t a publicidad@theecologist.net