Ae24 portada 75dpi

SEAE 09/07/2016
La formació de formadors en producció agroecològica, tema central de l’últim número de la Revista Ae.

La formació en agroecologia és una realitat. Cada vegada és més gran l’oferta educativa en l’àmbit de la producció ecològica. I el número d’estiu de la revista Ae dedica les seves pàgines a informar-nos sobre els mestres de mestres: la seva situació actual tant a Espanya com a l’estranger, les diferents modalitats i quines bases s’assenta aquesta formació.

Miguel Altieri, de la Societat Científica Llatinoamericana d’Agroecologia, realitza una anàlisi de les claus de la pedagogia de la nova era, la diferència amb el model convencional, el plantejament de l’agroecologia com a base científica a una nova formació i les característiques del Agroecòleg actual . Per la seva banda, Itziar Aguirre, professora d’Agricultura Ecològica de la Universitat de Sevilla, retrata com la presència de l’agroecologia a la universitat ha millorat notablement en els últims trenta anys i quins són els reptes i perspectives d’avui i en el futur. La formació i innovació en agricultura ecològica a Europa està també present amb l’article de la Plataforma Tecnològica Europea ‘TP Organics’.

Entrevistem Clara Nicholls, fundadora del primer doctorat en agroecologia a Llatinoamèrica, que assegura que la formació de doctors en agroecologia ha de ser una formació holística “que integri el pensament complex de la ciència i dels nostres pagesos”. Esther Sendra, directora del Màster d’Agroecologia, Desenvolupament Rural i Agroturisme de l’Escola Politècnica Superior d’Oriola i de la Universitat Miguel Hernández d’Elx, indica que el futur de l’agroecologia requereix d’investigació i formació; mentre que Ton Armengol, director de l’Escola Agrària de Manresa, declara que s’ha deixat enrere l’època en què el gruix principal d’alumnes provenia d’explotacions agràries. Així mateix, l’equip tècnic de la Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica (SEAE) explica com la SEAE ha liderat la formació en agricultura ecològica a Espanya.

També destaquen les innovacions en aquest camp, la creació de la primera Càtedra en Agroecologia a la Universitat de Vic, la formació Multidiversa, de José L Porcuna, plantejament sobre ‘Agroecologia, biodiversitat i cultures. Igualment interessant és la necessitat urgent’, de connectar educació amb salut d’Ángeles Parra; el repàs sobre la formació en producció agroecològica en la Formació Professional (FP), de José MªA Narcís Díaz i l’enfocament de D López i M Cuéllar de la formació per promoure la transició agroecològica’.

Com cada trimestre, es presenten dues experiències d’agricultors i / o ramaders ecològics; en aquest cas, de Gabriel Alegre, pagès ecològic de Matalobos del Páramo (Lleó), i Cristina Sancho, avicultora ecològica d’Amayuelas de Abajo (Palència). I en la secció de ramaderia, Marcos Núñez redescobreix l’art de curar.

A més, l’article ‘Formació d’assessors per produir aliments ecològics’, de Miguel Á Mena, descriu les aportacions del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA); Ricardo Colmenares ens acosta a l’Escola biodimánica en Transmissió del Coneixement; i la farina de roca de basalt i les varietats de blat de moro transgènic són els temes de la secció Producció Vegetal. Finalment, afegir les dos nous seccions que s’incorporen en aquest número d’estiu, com el de Jardineria Ecològica i l’Hort Agroecològic de Mariano Bueno. Això es completa amb les habituals fitxes pràctiques sobre Plantes, Plagues i Malalties, Insums, Llavors, Farmaciola Natural i Races.

La revista Ae trimestral de divulgació d’agricultura i ramaderia ecològica, aquesta editada per la Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica (SEAE), a un preu de 4 € en paper i 3 € en format digital. Per subscriure enviar email a revista-ae@agroecologia.net o veure www.revista-ae.es