pac 14 20

IFOAM EU 16/07/2016
La PAC no està suplint els béns públics promesos.

La reforma de la PAC (Política Agrària Comuna) de 2014-2020 no té eines clares per orientar les inversions directes cap a una agricultura sostenible; la majoria de les disponibles es limiten a donar suport a les pràctiques agrícoles singulars i no promouen una transició completa cap a una agricultura sostenible.

Tot i que les anomenades mesures “verdes” si són un pas en la direcció correcta, s’han limitat les perspectives que existien a causa de exempcions qüestionables i de la mala aplicació pels països de la UE. El suport directe per al desenvolupament de sistemes agrícoles sostenibles – utilitzant l’agricultura ecològica – representa només el 1,5% del pressupost agrícola total de la UE. Aquestes són les conclusions de un nou estudi de IFOAM EU / FIBL que es va donar a conèixer abans de la reunió de ministres d’Agricultura de la UE per discutir una major simplificació de la PAC el 18 de juliol del 2016.

L’autor principal de l’estudi, M Stolze, de l’Àrea de Ciències Socioeconòmiques de l’Institut d’Investigació d’Agricultura Ecològica (FiBL), va dir: “Tot i que hi ha algunes millores en l’última reforma, com el component verd, la major part del pressupost de la PAC segueix dedicant-se a les polítiques no lligada a la sostenibilitat i no proporciona oportunitats perquè la UE transiti cap a sistemes agroalimentaris més sostenibles o doni suport als agricultors que vulguin fer aquests moviments. els nostres resultats conclouen que es necessiten més esforços perquè els béns públics siguin una part integral i integrada de l’estratègia de la PAC i no simplement un complement que competeix amb altres polítiques.”

“La volatilitat del mercat actual demostra clarament que basar la PAC en gran mesura en la venda de gran volum, la producció de baix cost no està funcionant per als agricultors i crea un cost addicional per a la gent”, va dir J Plagge, vicepresident de Polítiques d’IFOAM UE. “La PAC representa el 40% del pressupost de la UE i ha de ser utilitzat per ajudar els agricultors a millorar la seva sostenibilitat a llarg termini, assolir els objectius ambientals i climàtics de la UE, i satisfer les expectatives dels consumidors que busquen cada vegada més menjar de qualitat com s’ha demostrat pel continu creixement de les vendes d’aliments ecològics”.

L Moinet, President del Grup d’agricultors d’IFOAM UE va dir: “A mesura que la Comissió Europea i els ministres d’agricultura discuteixen la forma de simplificar la PAC, han de pensar seriosament en com la política pot fomentar una millora cap als agricultors que volen desenvolupar-se de forma més sostenible i reconèixer plenament els que ja ofereixen béns públics com ara aigua neta, terres saludables i major biodiversitat. Oferir béns públics ha de ser una alta prioritat de la PAC, ja que proporciona una base sòlida per augmentar la producció d’aliments d’alta qualitat, la capacitat de recuperació agrícola i la creació de llocs de treball verds.”

La investigació per al nou estudi, l’agricultura ecològica i les perspectives per estimular els béns públics de la PAC 2014-2020, va ser dirigida per l’Institut d’Agricultura Ecològica (FiBL). Es van examinar les avaluacions existents del nou component verd al Pilar 1 pagaments directes, així com les últimes dades sobre els pagaments agrícoles ecològics oferts per la Mesura 11 del pilar 2 Programes de Desenvolupament Rural (PDR). L’estudi mostra que la majoria de la PAC continua afavorint de manera desproporcionada a la producció, independentment de la sostenibilitat general de la granja.

Per exemple, mentre els ecològics reconeixen com satisfer la demanda dels consumidors i beneficia el medi ambient, els mitjans per augmentar la producció ecològica a Europa són més aviat febles. Les xifres projectades per a futures conversions suggereixen que en la majoria dels països hi ha poques oportunitats per augmentar considerablement la superfície de terra ecològica en any 2020.

Estudi – Més informació AQUÍ.

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here