Ecologistes en Acció 02/09/2016
El fracking contamina l’aigua amb disruptors endocrins i redueix la fertilitat.

Aquesta és la conclusió d’un recent estudi, publicat el 25 d’agost a la revista “Endocrinology”, que confirma que el fracking contamina el medi ambient, especialment les aigües superficials i subterrànies, amb contaminants hormonals associats amb la reducció de fertilitat i altres greus danys a la salut.

Els contaminants hormonals o disruptors endocrins són compostos químics sintètics capaços d’alterar el funcionament dels sistemes hormonals d’animals i humans.

Aquest estudi, realitzat per científics de la Universitat de Missouri, confirma que els compostos químics utilitzats en les activitats de fractura hidràulica actuen com a contaminants hormonals i poden alterar la fertilitat d’animals i, potencialment, d’éssers humans, a més de causar altres danys a la salut i el medi ambient.

Beure aigua de fracking afecta la fertilitat

En l’estudi es va exposar a ratolins de laboratori gestants a una barreja de 23 substàncies químiques utilitzades habitualment en les tasques de fractura hidràulica: les mares van ser dividides en 4 grups ia cada grup se li va donar de beure, des del dia 11 de la gestació fins el moment del part, aigua contaminada amb una dosi fixa de tòxics (3, 30, 300 o 3.000 micrograms per quilo i dia). Així, cada grup va simular estar exposat a un escenari de presència de tòxics a l’aigua: des d’una forta contaminació fins a la quantitat de tòxics que es pot trobar a l’aigua d’aixeta de zones amb presència de fractura hidràulica.

Resultats de l’estudi

Segons els propis autors, “aquest estudi suggereix danys reproductius i en el desenvolupament en humans i animals exposats als compostos químics propis de les operacions de gas, amb efectes adversos observats fins i tot en el grup exposat a la menor dosi, que és equivalent a les concentracions presents en l’aigua potable “.

Les cries de les ratolins exposades als tòxics de fracking mostrar danys metabòlics, com un major pes (als contaminants hormonals també se’ls coneix com obesógenos i alguns autors creuen que són un factor més a tenir en compte en la crisi d’obesitat actual) , reducció en la concentració de certes hormones, alteracions en ovaris, úter i altres alteracions en la salut que poden derivar en una reducció de la fertilitat femenina.

Aquest estudi complementa a un altre realitzat pel mateix equip i publicat al desembre de 2015 que va demostrar que l’exposició prenatal de ratolins mascle a la barreja de tòxics utilitzada en el fracking pot reduir el nombre d’espermatozoides així com la mida dels testicles, entre d’altres alteracions, el que deriva en una menor fertilitat dels individus exposats.

Claus per entendre els disruptors endocrins

1.Importancia del moment d’exposició

Els resultats posen en relleu una de les principals característiques dels contaminants hormonals: el moment d’exposició a aquests tòxics és crucial. Es considera especialment preocupant l’exposició a la etapaprenatal, caracteritzada per la formació de teixits i òrgans, que pot causar danys irreversibles i donar lloc a malalties que es manifestin en l’edat adulta o fins i tot, en la següent generació.

2. Els contaminants hormonals actuen a dosis molt baixes

Els valors límit en què es basa la legislació de tòxics no té sentit amb els contaminants hormonals ja que qualsevol dosi pot causar dany. Efectivament, l’estudi evidencia efectes nocius fins i tot a dosis considerades “baixes”, semblants a les presents en aigua que es considera potable. Aquesta característica es comprèn si es considera que les hormones naturals, a les quals “imiten” aquests contaminants, actuen a dosis extremadament baixes.

3. Efecte còctel

Un altre aspecte observat en aquestes investigacions és que els tòxics de fracking, com contaminants hormonals, poden actuar conjuntament, de manera additiva o sinèrgica de manera que els efectes de l’exposició a la barreja es potencien.

Tots aquests aspectes, efectes a baixes dosis, efecte de la barreja de compostos químics i danys a les generacions futures haurien de ser seriosament tinguts en compte per les autoritats en avaluar els riscos d’aquesta activitat. L’únic fracking segur és el que no es fa.

Per saber més: Un estudi de la Dra. Theo Colborn, del TDEX mostra que un 47% dels 980 productes utilitzats per a la realització de la fractura hidràulica són contaminants hormonals. Alguns, com el Benzè, Toluè, Xilè i etilbenzè, poden produir danys en l’esperma, alteracions del desenvolupament fetal, malalties cardiovasculars i respiratòries, entre d’altres.

Fractura hidràulica a Ecologistes en Acció