toallitas humedas problema tovalletes humides

Hi ha un seriós problema que amenaça el nostre sistema de clavegueram i estacions depuradores d’aigües residuals. És suau però letal. Es tracta de les tovalloletes humides d’higiene per a nadons, tovalloletes de neteja personal…

Comercialitzades com una alternativa més neta que el paper higiènic tenen el potencial de crear grans problemes. Es llencen milions de tones de tovalloletes humides a les nostres clavegueres cada any, i aquest és un problema que s’està produint a tot el món.

La majoria de tovalloletes humides estan fabricades amb materials sintètics mitjançant hidrolligadura o embrollament hidràulic de fibres sintètiques, podent-se trobar al mercat també les formades per teixit de fibres sintètiques i de cel·lulosa unides per calor en el que es coneix com airlaid. La seva composició a base de polímers sintètics fa que no siguin degradades pels bacteris i fongs, no són biodegradades.

A les etiquetes se’ns informa que són un producte d’un  sol ús, s’indica clarament que es poden eliminar pel vàter fins i tot amb un pictograma, i és aquesta informació enganyosa l’origen de tot el problema.

Que siguin d’un sol ús no vol dir que sigui un producte biodegradable que de forma natural es destrueixi durant el procés de transport i tractament de les aigües residuals.

El seu abocament al vàter causarà problemes ja que es queden pràcticament intactes, i a diferència del paper higiènic, les tovalloletes no es desintegren en aigua. A mesura que viatgen a través de les canonades van provocant acumulació, obstrucció i embús en el sistema de clavegueram i de bombament.

Quan arriben a l’estació depuradora d’aigües residuals estan pràcticament intactes i tornen a provocar innombrables problemes en el seu funcionament, produint trencament d’equips i embussos de bombes que no estan preparades per acollir aquestes deixalles.

Avui en dia fem servir tovalloletes pràcticament per a tot, per a nadons, com desmaquillants facials, per a la higiene íntima o per netejar mobles, vidres o ulleres. El problema ve per com ens desfem d’elles. Si les llancem al vàter se’n  van pel embornal, el que és terriblement perillós per a les infraestructures de sanejament i el medi ambient. Hem de prendre consciència d’això i considerar a les tovalloletes com el que són, residus sòlids, gestionant-les en funció de l’ús donat al seu contenidor corresponent, igual que fem amb qualsevol altre residu.

Autor: Raúl Martínez, Biòleg