Mahatma Gandhi

Mohandas Karamchand Gandhi va néixer a Porbandar , Gujarat, al nord-oest de l’Índia el 2 d’octubre de 1869. Advocat, pensador, pacifista, polític. Tots en tenim una idea més o menys àmplia de la seva personalitat que va influir tant en les generacions del segle XX. Fill del primer ministre local, pertanyia a la casta dels comerciants. La seva mare era molt religiosa i d’actitud austera.

El van casar als tretze anys amb una nena de la seva edat amb la que ja el tenien promès des del sis anys. Als dinou i desprès de ser pare, va viatjar a Londres a estudiar dret al University College. Allà hi va viure tres anys i en aquest temps va poder conèixer Orient des del punt de vista d’Occident . Va llegir el Bhagavad Gita i va conèixer a fons el cristianisme i fruit de tot això va intentar sintetitzar els preceptes del budisme, del cristianisme, del hinduisme i l’islamisme. També la lectura de Tolstoi el va portar a madurar la teoria i la pràctica de la no-violència. Vegetarià, va escriure el llibre “The Moral Basis of Vegetarianism” (La base moral del vegetarianisme), i senzill en totes les facetes de la seva vida, es feia la seva roba i fugia de qualsevol tipus de luxe.

Al tornar de Londres va treballar d’advocat a Bombai sense gaire èxit i, al oferir-li una empresa treball a Sud-àfrica l’any 1893, hi va anar i allà es va distingir per la seva lluita contra les lleis discriminants contra els indis que allà vivien, sempre a la seva manera: pacífica i desobedientment. Hi va viure vint-i-tres anys.

L’any 1915, ja a l’Índia, va encapçalar el Congrés Nacional Indi. Des de 1918 pertanyia al moviment nacionalista hindú per l’ alliberació del poble del colonialisme  britànic, amb mètodes com la vaga i la vaga de fam. Els objectius de la seva lluita pacífica eren l’ abolició de les castes, la justícia social, la transformació de les estructures econòmiques i la concòrdia entre religions i va arribar a aconseguir la independència de la Índia l’any 1947. La marxa de la sal va constituir una manifestació en contra dels impostos que la gravaven i va mobilitzar milers d’indis per tot el país.

Va ser empresonat junt a Kasurva, la seva esposa, qui va morir a la presó. Ell va morir assassinat el 30 de gener de 1948 a mans d’un integrista hindú.

Gandhi és un gran proveïdor de frases cèlebres. Us en poso un parell.

“Ens hem de convertir en el canvi que busquem en el món”

“El coneixement profund de les religions permet enderrocar les barreres que les separen” 

Autora: Montse Mulé, redactora eco-animalista

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here