parlamento ue

IFOAM EU 09/10/2016
El Parlament de la UE s’oposa a les noves autoritzacions de transgènics.

Aquest dijous 6 d’octubre el Parlament Europeu va votar per oposar-se a la proposta d’autorització per al cultiu i per a la importació i ús en aliments i pinsos de cinc organismes modificats genèticament.

Una clara majoria dels membres del Parlament va rebutjar tres varietats de blat de moro transgènic per al seu cultiu a la UE, així com una varietat de blat de moro i una varietat de cotó per a la importació i ús en aliments i pinsos. Però l’objecció del Parlament no bloqueja el procés, i s’espera que els Estats membres votin aquestes autoritzacions el 16 de novembre.

Eduardo Cuoco, director de l’IFOAM UE, ha dit: “Aquesta és la cinquena vegada en un any que el Parlament Europeu s’oposa a l’aprovació dels OGM i la votació mostra que el Parlament Europeu continua expressant els desitjos dels ciutadans de la UE de tenir una agricultura lliure de transgènics. Ara és el moment que els Estats membres siguin coherents amb les seves prohibicions nacionals, actuïn i votin en contra d’aquests OGM al novembre”.

Eric Gall, gestor de polítiques d’IFOAM UE, ha dit: “Els esforços dels sectors d’aliments orgànics i convencionals europeus de romandre lliures de transgènics es veurien compromesos si els nous OGM s’autoritzen per al seu cultiu a la UE. És hora que el senyor Juncker compleixi la seva promesa de reformar el sistema antidemocràtic de la UE d’autorització per als OGM”.

Cada nova autorització dels OMG augmenta el risc de contaminació i augmenta significativament els costos de romandre lliures de transgènics. Els OGM posen en perill tot el desenvolupament de l’orgànic, lliure d’OMG, per definició, i és un mercat de 24 mil milions d ‘€ a la UE i està creixent a 7,4% per any. Els OGM no són compatibles amb els principis de l’agricultura ecològica a causa que els riscos que poden representar per al medi ambient i la salut no són prou coneguts. Els OGM també augmenten l’ús d’herbicides químics perillosos que estan prohibits en l’agricultura ecològica.

Hi ha 17 estats membres i quatre regions que han optat per no conrear aquests organismes modificats genèticament, deixant només 9 països on podrien ser cultivats si la Comissió Europea els aprova. No obstant això, això no elimina el risc de contaminació dels transgènics importats per a aliments i pinsos, que no cobreix el mecanisme d’exclusió.

Font – Més Informació a www.ifoam-eu.org

Notes

Resolucions:

Blat de moro Bt11 – Blat de moro MON810 – Blat de moro 1507 – Cotó 281-24-236 × 3006-210-23 × MON 88913

Regions/Estats lliures d’aquests OGM: Austria, Bulgaria, Cyprus, Croatia, Denmark, France, Germany, Greece, Hungary, Italia, Latvia, Lithuania, Luxembourg, Malta, Poland, Netherlands, Slovenia, Northern Ireland, Scotland, Wallonia, Wales.

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here